Startsida / Inlägg

Lathund till ”Svensson vs Hamrén”-härvan

av Robbie Lauler

För första gången skakar det lite i Erik Hamréns lagbygge. Hamrén har jobbat mycket och bra med att skapa en god stämning, och god stämning är det fortfarande, det är jag övertygad om, men turerna kring Anders Svensson visar åtminstone en liten spricka i fasaden, eller möjligen ett embryo till en förtroendekris där spelarna – likt oss som bevakar landslaget – ibland ställer sig frågande till förbundskaptenens agerande, hur hans linje ser ut.

Det började med att jag frågade Hamrén så här på presskonferensen efter Kina-matchen:

Mot bakgrund av vad Anders Svensson gjorde under EM: han har väl knappast tappat det på två månader? Ur det perspektivet borde han vara given i ett svenskt landslag på sin position?
– Två månader kan vara lång tid i fotboll. Du har spelat själv, två månader kan gå fort. Man får ha respekt för tidens tand. Anders tillför mycket till det här laget. Han coachar de här yngre spelarna, precis som han gjort under alla januariturnéer. Han tar ett stort ansvar och accepterar sin roll. Om jag inte tycker att han ska spela från start så accepterar han det. Vi har ett par som kan bli riktigt, riktigt bra och ska ta över så småningom. Jag är jätteglad att Anders vill köra på ett tag till även om han just nu inte har en säker, ordinarie plats, svarade Erik Hamrén.

Detta är ordagrant från inspelningen (alla är välkomna att lyssna) och Anders blev förvånad när han fick reda på vad förbundskaptenen sagt.

Jag frågade Anders om så mycket kan förändras på två månader och det tyckte han inte:
– Jag har inte fått spela mer än 25 minuter på två matcher så det får stå för honom. Samtidigt är det många duktiga innermittfältare också. Det beror på vad Erik vill ha för spelartyp men jag är inte en sämre fotbollsspelare nu än jag var under EM, absolut inte.
– Vi får se på tisdag hur Erik tänker. Men känner Erik att han har Rasmus, Pontus och Kim (Källström) framför mig så är det bättre att fjärdealternativet är en ung framtidsman, då är det ingen idé för mig att fortsätta.

Svensson, som alltid har nära till leendet, avslutade med en skämtsam passning till kompisen Marcus Allbäck:
– Jag vill inte vara med för att vara en go gubbe eller players manager eller något sånt löjligt.

…den formuleringen log han själv åt hela vägen från mixade zonen in i spelarbussen.

I förmiddags var det dags för en ny pressträff och lagkamraterna var ganska snabba att ta Svenssons sida:
– Jag vet inte hur det har vinklats men det är klart att Anders inte har blivit sämre sedan EM, så mycket kan man väl säga. Det är fortfarande en väldigt duktig fotbollsspelare, som har gjort oerhört mycket för svenska landslaget, sa Albin Ekdal.

Pontus Wernbloom tyckte visserligen att vi i medierna ”letar skit” men sa:
– Jag tycker inte att han är sämre. Det tror jag inte. Då är ju jag också två månader sämre. Då är jag också för gammal.

Sedan var det alltså dags för Erik Hamrén att kliva upp på podiet. Hamrén ville förtydliga att han aldrig sagt att Svensson är sämre nu men det är det heller ingen som påstått att han sagt och det förändrar inget i sak: det Hamrén sa var att saker kan förändras på två månader, och att det som har hänt under de månaderna (vad det nu skulle kunna vara) innebär att Anders inte längre har en plats i laget, trots den fina insatsen i EM. Hamrén hade pratat med Anders på morgonen och sa apropå Anders ovilja att vara fjärdealternativ framför en yngre spelare:
– Det kan väl vara en klok uppfattning, jag kanske har en annan. Det finns många olika uppfattningar hur man tolkar saker och ting.

Bottom line av allt detta?

Hamrén uttryckte sig klumpigt, Svensson tog tillfället att skicka en signal att han vill konkurrera på lika villkor trots sin ålder. Får han inte starta mot Kazakstan – som han är kvalificerad att göra, det är inte direkt så att han har spelat bort sig eller att någon annan visat sådana framfötter att de ska gå före här och nu – och blir sittande på bänken flera matcher efter det, ja, då tror jag Anders skiter i det, att han säger tack och hej.

Eftersom jag inte är förbundskapten är det ganska ointressant hur jag hade gjort men någon kommer säkert att ställa frågan så lika bra att svara här och nu: jag hade spelat Anders från start ihop med Wernbloom och haft Rasmus Elm till vänster. Både Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander har ont i fötter och då kan en fräsch Ola Toivonen behövas på bänken vid ett eventuellt krisläge (som inte kommer att uppstå om nu inte Sverige skulle underprestera något ohyggligt). Går allt enligt planerna kan Albin Ekdal få en halvtimme på slutet i stället för Svensson, då har Sverige utnyttjat resurserna och förberett sig för kommande och betydligt tuffare VM-kvalmatcher på ett balanserat sätt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB