Startsida / Inlägg

”Storklubbar som AIK får fördelar”

av Robbie Lauler

Okej, AIK vann inte med 1-0, de vann med 3-2. Och Elfsborg vann inte med 2-1, de vann med 1-0 (jag tippar alltid helgens guldmatcher på min fredagssida).

Men strunt samma, något mål hit eller dit – poängen är det viktiga och båda guldlagen levererade i dag. Även om Elfsborg och Stefan Ishizaki ska tacka Örebro-keepern Tomer Checinski för placeringen vid lobben (”Ishi” gör det bra också så klart).

Pressen över på Häcken och Malmö som möter IFK Göteborg respektive Syrianska i morgon (båda på bortaplan).

Jag var på plats på Norrporten och såg en fotbollsmatch som bjöd på fem mål, 14 hörnor och 35 avslut. Det svängde ordentligt med andra ord. Gif Sundsvalls Sören Åkeby blev uppvisad på läktaren där han fortsatte coacha (gissar jag) genom att prata i telefon med sin assisterande. ”Snuffe” stoppade snabbt undan mobilen när jag försökte plåta honom.

Efteråt menade Åkeby att storlag som AIK har domarna på sin sida:
– Tyvärr kommer domaren in och gör en avgörande bedömning när vi har frilägesutvisning. I morgon kommer han att grina i tidningarna om att ”Jag stod nog lite fel”. Jag tycker det är dåligt av honom. Vi är en liten klubb, AIK är en stor klubb, de får fördelar.

Domaren Michael Lerjéus svor sig fri men nog ska AIK:s Daniel Gustavsson vara glad att han inte blev målchansutvisad i första halvlek – det blev inte ens frispark – när han körde över Giffarnas Robin Sellin i fritt läge.

Efter de senaste matcherna har jag varit på Andreas Alm om att AIK:s tidigare så trygga försvarsspel inte existerar längre. Alm har viftat undan kritiken men i dag gav han mig plötsligt rätt och menade att defensiven inte varit bra senaste tre matcherna.
– Vi måste gå tillbaka och titta på grunderna, sa Alm.

En teori vad problemet kan handla om, som både Alm och Ivan Turina tog upp, är att det har varit stor rotation i startelvorna senaste tiden.

För Gif Sundsvall kan det bli en jobbig höst, offensivt är de bättre än många andra lag (Ari Skúlasons skott! Mini-Foppas dribblingsnummer!) men fyrbackslinjen håller knappt allsvensk klass, och definitivt inte i går.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB