Startsida / Inlägg

Nu börjar allvaret igen

av Robbie Lauler

Eftersom jag aldrig fick något brejk mellan allsvenskan och Bollklubben i november blev det en extra fet jul- och nyårsledighet i stället; tre långa, sköna veckor.

Vad har jag gjort?

Tja, förra söndagen köpte jag ett par nya mjukisbrallor och konstaterade i fredags – fem dagar senare – att jag fortfarande inte hade tagit av mig dem.

Jag har alltså tagit det ganska lugnt. Det behövs i bland.

Mysbyxorna (Puma, 2 99 på Stadium) får för övrigt starka L L L L. De håller värmen bra utomhus utan att bli för varma inomhus. Sitter lagom tajt för att se hyfsat sportiga ut men är mjuka nog att knappt kännas oavsett vinkel i soffan. Ska man klaga på något är det lite dålig spänst i resåren.

Jag har sett ett antal utmärkta filmer, ArgoSearching för Sugar Man och Rust and Bone för att nämna tre som jag kan rekommendera varmt.

Jag har läst ett antal utmärkta böcker, Råstams Fallet Thomas Quick och Nesbœs Gengångare för att nämna två som jag också kan rekommendera.

Utöver det har jag förstås noterat att Miroslav Klose är Europas effektivaste målskytt (om vi behövde påminnas om det), att Zlatans citat om Leo Messi – ”Jag kanske inte har fyra Ballon d’Or men jag slipper i alla fall stå på en låda när jag köper choklad i godismaskinen” – är för mycket Zlatan för att inte ha kommit ur den munnen (även om det påstås vara påhitt) och att TV4:s Olof Lundh sammanfattade den här tragedin bra (jag väntar tills dom fallit innan jag resonerar kring brottsfallet som skakar Malmö FF).

Turbulensen kring Centerpartiet har inte heller gått mig förbi. Jag har min bild klar: allt är regisserat in i minsta detalj. På grund av de dåliga opinionssiffrorna behövdes surr kring partiet. I en desperat åtgärd för att vända trenden drog de till med ett antal kontroversiella förslag till idéprogrammet, partiledaren i fokus, debatt om vettiga saker, vissa förslag stryks, partiet enat och kan nu få ut det de vill stå för. Jag tror att det gick hem, jag vet i alla fall mer om Centerpartiet i dag än vad jag visste i går. Ett bra politiskt initiativ, sammanfattningsvis.

…tvärtemot Socialdemokraternas rädsla för att ta ställning, som Karin Pettersson beskriver bra här.

Quizkampen? Ja, jag är också fast.

Christian Wilhelmsson klar för Baniyas Sport i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Då tror jag att vi kan tacka ”Chippen” för insatserna i landslaget. Han har gjort en hel del nytta i Blågult, det ska man inte glömma, men några fler landskamper kan jag inte tänka mig att det blir med tanke på det klubbvalet.

Snart tillbaka i verkligheten alltså. På torsdag lyfter vi mot Chiang Mai för årets januariturné. Vårt hotell har en restaurang som 2009 utsågs till Thailands bästa. Bara en sådan sak.

Chiang Mai är Thailands andra stad, landets nordliga centrum, totalt bor där cirka en miljon människor varav 200 000 i tätorten. Sajten Trip Advisor rankade 2012 Chiang Mai som det 24:e främsta resmålet i världen och Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra – syster till Svennis landsförvisade polare Thaksin Shinawatra – är från just Chiang Mai.

Regionen lever på export av ris och kryddor men många unga kvinnor lämnar staden för att ”söka lyckan” i de sydligare turistområdena.

Sveriges matcher i King’s Cup – som lottas i veckan (Thailand, Finland och Nordkorea deltar också) – spelas på 700-årsstadion som byggdes i mitten av 1990-talet då staden firade sitt 700-årsjubiléum.

Kuriosa som twittraren @scillacci bidragit med: i Thailand är det vänstertrafik överallt utom på EN gata i Chiang Mai där det plötsligt blir högertrafik.

Jättepandorna på zooet i Chiang Mai brukar tydligen kolla porrfilm…”panda porn” som det kallas…ska försöka kolla upp detta lite noggrannare men ungefär så här lär det funka.

…och nog är de söta alltid, de små (?) liven…

Ni kommer snart att veta mer om Thailands andra stad om ni hänger med här på bloggen under turnén. Och framför allt ska jag rapportera hur de svenska spelarna sköter sig. Intressantaste namnen så här på förhand: Pontus Jansson och Jiloan Hamad (Oscar Lewicki föll ju tvärr bort).

…sedan blir det spännande att se var en veteran som Daniel Majstorovic står nu när han ska vara helt tillbaka från knäskadan.

Efter att ha läst Leif GW Perssons trilogi om Palme-mordet ett par gånger var jag redan taggad till tänderna på SVT:s filmatisering En pilgrims död som börjar i kväll 21.00 på SVT. Johan Cronemans recension gjorde inte suget mindre, han ger tv-serien en stark femma i DN i dag.

…apropå Palme-mordet är det intressant att GW under -90-talet inte trodde på konspirationsteorierna men nu gör det. Mig veterligen har han aldrig fått frågan varför han har ändrat sig? Snart ändring på det när Vikingstad och jag ger oss på att knäcka gåtan en gång för alla.

Noterade ni föresten Jan Guillous sylvassa stick på GW i dagens Aftonbladet?

Uppvärmningen inför En pilgrims död är inte alls dålig: Manchester United-Liverpool följt av Arsenal-Manchester City.

Mysbyxor på, soffläge intaget, i morgon börjar allvaret: vi har en resa att göra och ett mord att lösa.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB