Startsida / Inlägg

Blått besegrade rött

av Robbie Lauler

Eftersom det bara är fyllon, studenter och amatörer som festar på valborg låg jag parkerad i soffan för att kolla ”Hassel – Privatspanarna” (somnade) och Champions League-semin Real Madrid-Dortmund (vaknade).

Därmed kunde jag åka till redaktionen med klara ögon i morse för att följa dagens svenska cupen-semifinaler via SVT: Öster-IFK Göteborg och Djurgården-Öis. Jag lämnade fanan hemma men frågeställningen var given: Skulle det bli en röd dag även på fotbollsplanerna?

”Vi ska till Friends!”, sa Östers tränare Andreas Thomsson i Sportbladet.

”Vi ska till Friends!”, upprepade Thomsson i försnacket i SVT.

”Vi ska till Friends!”, fortsatte Kenny Pavey i halvtidssnacket.

Och så blir det – fast först i september när AIK tar emot.

Utöver en kort sekvens i början av andra halvlek var det nämligen inget snack – blått (och vitt) besegrade rött. IFK Göteborg var det bättre laget och vann komfortabelt med 4-1.

Östers svaghet är försvarsspelet och mot ett fungerande anfallspar som Tobias HysénDavid Moberg Karlsson blir de förr eller senare avslöjade. Den här gången tog det bara några minuter innan Philip Haglund hittade Hysén i djupled som sprintade i från Juan Robledo och vrickade in 1-0.

Jakob Johansson var som vanligt numera en gigant och 4-1-målet var vackrast: ”klapp klapp”-spel mellan ”Tobbe” och ”DMK” som avslutade distinkt.

I final väntar Djurgården som hade vissa problem hemma på Stockholms Stadion mot superettanlaget Öis men blårandigt besegrade rött även här – 1-0 till Dif efter nickmål på hörna av Andreas Johansson. Djurgården missade en straff samt fick Erton Fejzullahu skadad (borta cirka två veckor).

…Djurgården är nu en seger från kvalspel till Europa League i höst och mot den bakgrunden är det förstås ännu mer svårbegripligt att ett par huliganer klev ner på träningen för att meddela dåvarande tränaren Magnus Pehrsson att om det skulle bli förlust mot Syrianska i lördags (vilket det blev), då skulle alla vändas emot honom, då skulle han bort så som man fått bort oönskade personer tidigare.

6000 åskådare på Myresjöhus Arena, drygt 7000 på Stadion är okej siffror, nu återstår att se hur mycket folk det blir på Friends Arena 26 maj – är det för optimistiskt att tro på över 20 000?

Tydligen inte.

”Det är precis så här vi vill ha cupen!”, tjöt SVT:s Daniel Nannskog när han hyllade änglakören som rest till Växjö. Nannskog hoppades sedan på 30 000-35 000 i finalen.

Det blir en utmaning för SvFF och finalklubbarna att rabattera biljettpriser och hjälpa supportrarna med researrangemang till Solna för att åtminstone göra ett försök att bräcka bandyfinalens 38 700 åskådare.

…men jag är tveksam till om det blir så många fler än 20 000. Vilket ändå är fem gånger så många som en final mellan Öster och Öis hade dragit i Solna, eller hur?

Men jag vet några som hade jublat över en final mellan två mindre klubbar, nämligen de som bor längs promenadvägen till Friends Arena. Lokalpressen uppmärksammade i veckan följande problem…

Skärmavbild 2013-05-01 kl. 16.19.49

 

 

 

 

 

 

 

Till sist: precis som för de flesta engagerade socialdemokrater var första maj farfar Leif Rödskäggs stora stund på året. Han gick bort i höstas och jag ägnar honom därför en extra tanke denna vackra, röda dag…

leif

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB