Startsida / Inlägg

Storhetstiden är över, skadeglädjen lätt motbjudande

av Robbie Lauler

När världens före detta bästa klubblag förlorar med totalt 7-0 mot världens just nu bästa klubblag i en Champions League-semifinal är det klart att vi såg den definitiva bekräftelsen på att en storhetstid tog slut, en era är över, något nytt tog vid.

Det var nästan lite vemodigt att se det en gång så dominanta Barcelona så uddlösa, så chanslösa, så uppgivna. På hemmaplan, dessutom.

Även om klubben Barcelona kommer tillbaka förr eller senare – Messi är ju kvar – var det här ett avslut på en epok där en generation spelare tillsammans varit världens bästa klubblag över en tidsperiod på fem år och som hänger ihop med att Spanien vunnit tre raka landslagsmästerskap under samma tid.

Barcelona har utvecklat fotbollen och skadeglädjen där ute just nu är lätt motbjudande. Barca ska ha cred för allt de har åstadkommit även om andra nu är ikapp och förbi. Var kommer skadeglädjen i från? Vad får man ut av den?

…fast det är väl inte svårare än att folk alltid tröttnar på den som vinner för mycket och för ofta och gärna för lätt. Men du som går i den fällan ser dum ut i historieböckerna.

Tvärtemot de som oroar sig över att Pep Guardiola kommer till Bayern München i ett läge då de har vunnit en trippel (om det nu blir så) tror jag så här: Barcelonas problem började egentligen för ett drygt år sedan. Jag vet inte om Filosofen är synsk men hans val att lämna Barca i fjol för att sedan skriva på för Bayern några månader senare är förstås väldigt intressant.

VM-året 2014 misstänker jag att vi ser samma sak hända med Spanien. Xavi är 34 nästa sommar och lär inte komma tillbaka till fornstora dagars glans. Tiden har hunnit ikapp Puyol. Och vad har hänt med Iniesta som trots allt bara är 29?

Ett tyskt lag kommer att vinna Champions League för första gången sedan 2001, det blir förmodligen Bayern München men det går inte att räkna bort Jürgen Klopps unga och galna Dortmund helt.

Kommer Tyskland att vinna även VM 2014? Förväntningarna är enorma på hemmanationen Brasilien men jag är rädd att det laget väger för lätt, är för ungt.

Det är Tysklands tur där också. Det är framför allt Kloses tur.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB