Startsida / Inlägg

Ändra för att förbättra, inte för att straffa

av Robbie Lauler

Sveriges startelva mot Färöarna…

Hansson – Lustig, Granqvist, Nilsson, Bengtsson – Larsson, Ekdal, Källström, Kacaniklic – Ibrahimovic, Toivonen

Pierre Bengtsson ersätter Oscar Wendt som lämnade truppen i natt då sambon ska föda, Pär Hansson ersätter avstängde Andreas Isaksson och Ola Toivonen avstängde Johan Elmander.

Så långt inga konstigheter.

Jag trodde visserligen att Anders Svensson skulle ta Rasmus Elms plats som har problem med magen (vad för problem? Det vete fan) men det blir Albin Ekdal och det behöver inte vara fel även om det lär bli en matchbild som hade passat Anders perfekt.

Det visar också att Ekdal, 24, är i landslagstruppen för att stanna, antingen på Anders eller Samuel Holméns bekostnad, time will tell.

Jag har svårare att förstå att Jonas Olsson petas till förmån för Per Nilsson. Den förändringen görs knappast för att Hamrén är orolig för att Sverige inte ska klara att hålla tätt mot Färöarna. Nä den tycks göras för att straffa Olsson för hans misstag mot Österrike. Det är ju inte så att Sverige är tvingade att göra en förändring i backlinjen för att klara defensiven mot en blåbärsnation som Färöarna.

Den görs knappast heller för framtiden, Per Nilsson fyller 31 i höst, och får egentligen chansen på grund av att Mikael Antonsson är skadad. För om Antonsson varit här är det han som hade spelat.

Att Jonas Olsson petas, och inte Andreas Granqvist som svajat ännu mer sett över tid, förstärker bilden av att Hamrén straffar snarare än vill förbättra. Eller så vill han göra fansen glada, det är tyvärr inte otänkbart.

På sikt betyder det att Erik Hamrén, trots att han har haft över tre år på sig, kliver in till en avgörande landslagshöst med en situation på mittbackssidan utan grund att stå på, utan kontinuitet, utan att någon vet vad som gäller eller fungerar. Just en sådan situation inget landslag vill ha, just när det såg ut som att Hamrén tycktes jobba mot att hitta en grund att stå på.

Vad skulle förbundskaptenen då ha gjort i stället?

Tja, om han inte tror på Jonas Olsson på lång sikt skulle han inte byggt det här kvalet på honom som mittback. Han skulle identifierat bristerna långt tidigare och gjort förändringarna då. Eller så skulle han – trots Olssons hjärnsläpp mot Österrike – hållit fast vid det hans fotbollsöga noterade för ett år sedan.

Men det är väl så att det där fotbollsögat ser saker ganska suddigt, och att det är därför sådana här situationer nu har uppstått i anfallet, på centrala mittfältet, på kanterna och i mittförsvaret under Hamréns förbundskaptenstid. Och som resulterat i ett hattande med spelare som aldrig tycks ta slut. Ja jag vågar nog dra det så långt som att det aldrig kommer att ta slut så länge Erik Hamrén är svensk förbundskapten.

Det här är inget som nödvändigtvis kommer att märkas mot Färöarna, Sverige ska förstås vinna matchen komfortabelt ändå, men det riskerar att visa sig med eftertryck under hösten.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB