Startsida / Inlägg

Kan SvFF fortsätta ta pengar av klubbarna?

av Robbie Lauler

Med facit i hand inser alla att det var en ganska harmlös händelse. Ett par kids rusar in på Swedbank i Malmö för att få en kram av Zlatan Ibrahimovic.

Men det spelar ingen roll.

Min poäng är att om det hade hänt i allsvenskan skulle den arrangerande föreningen fått böter.

Hur mycket? Ja, det vet vi aldrig riktigt men 50 000 kronor kanske. Eller 100 000. Jag vet inte, Disciplinnämndens tariffer är inte offentliga. Var pengarna går vet jag inte heller, det vill förbundet inte avslöja.

Jag tog upp det här i en krönika redan för några år sedan, jag skrev: ”Allsvenska fotbollsmatcher vilar på en grund där det inför alla matcher hålls ett säkerhetsmöte. Om inte säkerheten är tillfredsställande – ingen match. Ändå bestraffas föreningar för saker som händer under och efter matcher som de inte kan råda över”.

När SvFF för tredje gången på kort tid är inblandade i en arrangörsskandal (vi får väl kalla det så även om det som sagt var väldigt harmlöst) tänker jag att deras bestraffningssystem för allsvenska föreningar och klubbar blir allt mer ohållbart. Speciellt när säkerhetschefen Anders Sigurdson kommenterar det hela så här:
– Jag vet inte hur man ska göra. Det enda sättet är att sätta stängsel runt arenan så ingen kan komma in. Och det tror jag varken vi eller ni vill.

Tja, man kan alltid börja med att sluta bestraffa klubbar ekonomiskt som vidtagit alla överenskomna säkerhetsåtgärder på förhand.

Däremot vill jag vara tydlig med följande: Regelverket måste vara fortsatt stenhårt vid inkastade föremål. Det ska aldrig gå att ostraffat skrämma motståndarspelare eller domare genom att kasta skadliga föremål. I de fallen måste kollektiv bestraffning accepteras som det minst dåliga alternativet, precis som ett rött kort på planen straffar laget som får spela med en man mindre.

Nog om det.

Om matchen mot Makedonien:

* Sverige höll nollan för tredje gången i rad. Jag inbillar mig att det betyder något. Erik Hamrén har slutat att experimentera och det finns en hyfsat tydlig startelva att luta sig emot (även om förändringar lär ske på centralt mittfält). Om förbundskaptenen har dragit i nödbromsen i tid vet vi däremot inte förrän på fredag, det är mot Österrike allt ska klaffa.

* Alexander Kacaniklics intåg i landslaget påminner mycket om Fredrik Ljungbergs. Då tänker jag inte bara på positionen till vänster på mittfältet. ”Alex” har på kort tid och i ung ålder kommit in väldigt fint i Blågult, precis som ”Freddie” gjorde. Han är att betrakta som en helt ordinarie landslagsspelare nu, och det finns förstås mer att ta av.

* Det mest glädjande beskedet var ändå att Johan Elmander håller. Visst, han var ringrostig men bidrar med så mycket annat som kanske inte alltid syns. Johan skapar ytor och tar löpningar som ingen annan svensk forward klarar. Då kan jag leva med att alla bolltoucher inte var hundra i kväll.

* Mest oroande? Tja, jag litar inte på Andreas Granqvist, jag gör tyvärr inte det. Men att byta mittlås nu…nja, det vete fan. Men när ska i så fall någon ny spelas in bredvid Jonas Olsson? Och vem?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB