Startsida / Inlägg

Seychellernas förbundskapten tycker till

av Robbie Lauler

Fick ett mejl av Jan Mak, tidigare i Elfsborg och Gais, nu förbundskapten för Seychellerna, som hade läst gårdagens blogginlägg om hur förbundet straffar klubbar ekonomiskt när de själva erkänner att det inte går att garantera säkerheten.

Mak tycker sig ha en lösning på problemen och föreslår samtidigt att utvisningar (rött kort) bör avskaffas samt att fotbollen ska pröva ett nytt straffsparkssystem – håller ni med honom?

”Hej Robert!

Läste dina synpunkter angående förbundets ansvar kring senaste matcherna i deras regi. Och hantering med böter i gällande fall med allsvenska klubbar. Tillåt mig att framföra en tanke som jag haft länge, men aldrig lyft fram.

Om man utgår ifrån och accepterar att publik är en väsentlig del av föreställningen, skulle man kanske kunna hantera ett möjligen mer positivt sätt än bestraffning. Låt dem vara delaktiga och belöna dem istället. Varje match genomförd utan publikproblem kan ge poäng. Som i sin tur över en hel säsong kan uttryckas i tabell och ge utdelning i någon form. Kan diskuteras vad och när. Vid lika poäng i seriesystem utslagsform? Chansen och förhoppningen finns att publik kan bli mer självkontrolleradkorrigerande. Utopi? Kanske, men värt att fundera över tycker jag.
 
Flera tankar? Ja visst. En av dem är att se över om det är rätt och klokt att decimera ett av lagen med en eller fler spelare. I mina ögon oacceptabelt ur publiksynpunkt. Jag har betalat för en föreställning med ALLA aktörer och vill inte ser det förstört på grund av utvisningar. Matchens karaktär ändras och ett mer defensivt inriktad spel blir `accepterad`som till och med kan ge utdelning. Lek med tanken att i senaste Champions League-finalen en utvisning hade förekommit. Vilket katastrof. Länk till publiken blir väl att det utvecklas en likgiltighetskänsla med alla tänkbara följder. Varje rött kort eller utvisning skulle kunna bli KOLLEKTIVT lagstraff i form av straff (penalty). Plus ersätta med annan spelare. Domarna behöver inte mer, framför allt i andra halvlek, laborera för att undvika utvisning och därmed lämnas nivån som leder till att spelarna och publiken inte förstår längre. Kände att spontant ville skriva lite om detta. Du får gärna återkomma med reaktioner/kommentar.
 
Må gott
Jan Mak
Förbundskapten Seychellerna
 
PS Publikproblem här nere på Seychellerna finns inte men det har andra orsaker”.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB