Startsida / Inlägg

Om turerna kring Anders Svensson – sista delen?

av Robbie Lauler

I dagens Sportbladet berättar Elfsborgs ordförande Bosse Bank om turerna kring Anders Svensson.

Ungefär så här påstås det ha legat till:

Tränaren Jörgen Lennartsson har velat avvakta med att ta ställning till Anders framtid i Elfsborg till senare i höst, efter Champions League-kvalet. Det accepterades av Elfsborgs ledning:

– Jag som ordförande och Stefan Andreasson som klubbdirektör bejakade då det, sa Bosse Bank till mig i går kväll.

Det här beslutet togs för ett antal månader sedan. Därefter har Anders gjort olika utspel i medierna som jag och många med mig återgivit och tolkat.

Janne Hansson på Borås Tidning har beskrivit Anders som ett problem för Jörgen Lennartsson, jag trodde mer på att Anders inte fick igenom sina krav om en framtida ledarroll och därmed förberedde en reträttväg för att kunna spela ett år till någon annanstans för att sedan fortsätta fotbollskarriären som ledare vilket han brinner starkt för.

Sanningen tycks vara en kombination och situationen kulminerade i söndags då klacken och Guliganerna och till slut hela Borås Arena gjorde ett kraftfullt ställningstagande:

”Vi ska ha – Anders kvar”, rullade fram och åter under matchen mot Syrianska.

Eller på boråska:

”No taco – No party”.

På presskonferensen efteråt frågade jag Lennartsson rakt ut ”Varför ger ni inte Anders nytt kontrakt?” och på detta svarade han att han inte ville kommentera hur truppen ser ut nästa år.

Liknande fråga fick Bosse Bank som inte kunde svara ”Ja” på om Elfsborg vill ha Anders kvar.

Två dagar senare har allt förändrats: Lennartsson räknar med Anders i Elfsborg nästa år, Bosse Bank säger att Anders kommer erbjudas ett nytt kontrakt.

Så vad påstås ha hänt under dessa 48 timmar?

Jo, Elfsborg som förening trängdes mellan tränarens önskan att att få sköta truppupplägget på sitt sätt, storstjärnans vilja att få snabba besked om framtiden och till slut fansens och medlemmarnas val att ställa sig på Anders sida. I det läget bestämde sig ordföranden Bosse Bank för att agera i föreningens intresse (normalt lägger ordförande inte sig i den typen av operativa frågor).

Omkring midsommar hade han ju bjudit Anders på en middag och fått klart för sig vilka tankar Anders har om 2014 och efter det.

I förra veckan tog han ett samtal med Jörgen Lennartsson som slutade med att tränaren gick med på att ta ställning i frågan om Anders framtid tidigare än tränarteamet från början hade tänkt.

När frågorna haglade i söndags ville varken Lennartsson eller Bosse Bank säga att de hade bestämt att erbjuda Anders nytt kontrakt för då skulle han få beskedet via medierna. I stället var det tänkt att göras på ett möte under tisdagen – vilket också skedde som planerat i går.

– När frågan dök upp efter matchen i söndags ville vi inte att Anders skulle få höra det via medierna utan direkt från tränarna, menar Bosse Bank.

Själv skriver Anders i ett SMS som svar på min fråga vad som har hänt:

– Man kan säga att klubben och tränarna har sagt de vill att jag ska spela i Elfsborg nästa år. Så nu har jag i alla fall fått besked och det var det jag ville ha. Sedan pratar vi mer detaljer längre fram när Stefan (Andreasson, klubbdirektören) kommer hem.

Anders är också noga med att poängtera att relationen med Jörgen Lennartsson är god:

– Vi kommer väldigt bra överens. Att jag inte startade mot Malmö var ett gemensamt beslut och kanske mest mitt beslut då jag hade problem med låret som inte alls kändes bra.

Efter fansens kraftfulla agerande i söndags öser alla parter nu vatten på elden. Kanske är den släckt för gott. Anders får ett spelarkontrakt över 2014 plus den roll han vill ha i Elfsborg i framtiden. Samtidigt har Lennartsson stärkt sin tränarposition mot en spelare som inte får bli större än laget men är nästan lika stor som staden. Lennartsson drev sin linje ända till ordföranden klev in i handlingen.

Visar det sig att åldern helt plötsligt slår till skoningslöst mot Anders Svensson under 2014 har Lennartsson ett starkare mandat att placera honom på bänken utan att Elfsborg riskerar att få samma situation som AIK nu har med Daniel Majstorovic. Den delen har jag inte fått bekräftad men vi har information att det är ett sådant scenario som oroar Lennartsson som ska ha noterat att Anders börjat trava sämre, därför har tränaren velat vänta så länge som möjligt med att säga till Anders att ”Vi kör 2014/Vi kör inte 2014”.

(Därmed inte sagt att Anders skulle ställa till samma oreda som Majstorovic, ty Anders är mer lagspelare och har större klubbkänsla. Men det hade kunnat bli en situation ändå, om än inte alls lika problematisk).

Var det här bästa sättet att lösa situationen på? Eller skulle Lennartsson stått på sig mer? Väntat till i höst eller vinter då han tog beslut om Anders fysik håller för spel över 2014 också? Med risken att Anders faktiskt hade lämnat Elfsborg om rätt erbjudande dyker upp utifrån? Omöjligt att veta, i vissa frågor är det vad som händer i framtiden som bestämmer hur man borde agera i nuet.

Och fortfarande återstår ekonomin i kontraktet och den framtida rollen i Elfsborg att bli överens om.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB