Startsida / Inlägg

Norlings hyllning till Högmo

av Robbie Lauler

Efter att Djurgården hade besegrat Malmö FF med 2-0 på Swedbank sprang jag på nyheten om att Dif och succétränaren Per-Mathias Högmo förhandlar om ett treårskontrakt. Sportchefen Anders Grönhagen bekräftar det i min artikel här.

Högmo ville själv inte säga så mycket om framtiden, däremot firade han av ett intressant brandtal som kan tolkas som en passning till en framtida, svensk arbetsgivare:

– Svenska klubbar säljer spelare alldeles för tidigt. Var är stoltheten? Stockholm ska inte bedriva farmarverksamhet åt nederländska mittenklubbar. Låt inte agenterna styra! Bygg upp lag som kan prestera i Europa! Sedan kan man sälja. Sverige är ett av världens rikaste länder, här bor tio miljoner människor, vi kan bli en maktfaktor i europeisk fotboll.

Jag är inte alls säker på att Högmo verkligen blir kvar i Djurgården, jag vet att hans namn rankas högt i Norge och att förbundskaptensuppdraget efter ”Drillo” är inom räckhåll. Kort sagt: jag tror på en förlängning med Djurgården när jag ser den.

Att Högmo är en av mina personliga tränarfavoriter råder dock ingen tvekan om, jag har lanserat honom som en framtida svensk förbundskapten, jag älskar helt enkelt norrmannen lite grand.

Och jag är inte ensam.

Efter presskonferensen på Swedbank la jag märke till hur Rikard Norling lutade sig fram och sa till sin tränarkollega:
– Jag hoppas att du blir kvar länge i svensk fotboll.

Högmo skrockade sitt norska skrock och svarade något i stil med att ”Ja vi får väl se”.

Efteråt frågade jag Norling om ögonblicksbilden:
Jag noterade att du hoppas att Högmo blir kvar i svensk fotboll?
– Gjorde du?
Ja. Varför?
– Jag tycker att han har kommit in på ett väldigt ödmjukt sätt, med kunskap och glimt. När vi får in tränare utifrån är det viktigt att det blir ett lyft och att det för svensk fotboll framåt. Det tycker jag verkligen att han gör. Min bedömning utifrån, min magkänsla, säger att han är bra för svensk fotboll.

Välkommen till den svenska tränarfamiljen, P-M. Nu är det bara en underskrift på Grönhagens kontraktsförslag som saknas.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB