Startsida / Inlägg

Snillen spekulerar

av Robbie Lauler

Är man inte trött på det här evinnerliga spekulerandet så säg?

I går skickade Viasat ut ett Champions League-pressmeddelande med ett citat från Lars Lagerbäck som rubrik:
– INGEN TITEL FÖR PSG!

…jag tyckte synd om PSG-coachen Laurent Blanc som fick denna krigsrubrik kastad i ansiktet av en person som helt saknar insyn i lagets verksamhet och vardag.
– Kan inte de så kallade experterna bara hålla sig till fakta? Hur svårt kan det vara? muttrade Blanc enligt källor till Fotbollsbloggen.

Samma sak i kväll. I Champions League-studion satt Lagerbäck och spekulerade för fulla muggar och jag antar att han får bra flis för det, femtio papp i månaden, kanske hundra papp de månader det är särskilt tätt mellan spekulationstillfällena.

Spekulationerna haglade i Viasat-studion den här kvällen också. Många handlade om vad Laurent Blanc borde och inte borde göra med PSG och det var nästan så att jag undrade om Lagerbäck hade kommit dit för att försöka knäcka killen.

Vidare spekulerades i hur det kan tänkas gå i grupperna, vilka som går vidare, vilka som åker ur. Det kan inte vara roligt för de här lagen, att där sitter någon slags hybrid mellan svensk tv-expert och isländsk förbundskapten och fullkomligt öser ur sig spekulationer om 30 fotbollsklubbar och deras chanser i Champions League.

Som om inte allt detta vore nog ägnade Lagerbäck halvtidspausen åt att spekulera i huruvida Olympiakos borde göra ett byte eller inte, och jag förstår att managern Michel tröttnade på tjatet till slut och gjorde ett byte. För så funkar det, det är experternas spekulationer som styr vad tränarna gör.

Någon vidare kvalitet i spekulationerna var det dock inte, för en riktigt spekulativ spekulerare borde väl åtminstone ha spekulerat i att Olympiakos är svaga på defensiva fasta och att det är något Thiago Motta & Co. kunde utnyttja vid hörnorna.

Det blev bättre när matchen tog slut, då slapp Lagerbäck spekulera. I stället kunde han prata om det han precis hade sett. Till exempel gjordes följande iakttagelse:
– Det slog mig att att vill man se mål ska man titta på Champions League. Dessutom snygga.

Vidare räknade Lagerbäck utifrån kvällens resultat ut att ”Pengar betalar sig” och menade att det är tråkigt att pengar styr i Champions League men om man nu tycker det är tråkigt, varför följer man då överhuvudtaget Champions League, och varför gör man det mot en egen fet lönecheck i en studio som satsar enorma resurser på att vecka ut och vecka in pumpa upp intresset och därmed själv bli en del av hela det penningstinna maskineriet?

Nåväl, det var ett sidospår. Däremot tycker jag det var lite respektlöst av Lagerbäck att säga att vissa lag gör misstag. Spelarna försöker faktiskt så gott de kan och det är inte så lätt där ute alla gånger. Dessutom är det små marginaler och Olympiakos skapade också många målchanser.

Nu tar vi nya tag, redan i morgon kväll är det dags för nya spekulationer om allt det där som varje normalbegåvad, fotbollsintresserad människa kan räkna ut på förhand. Sedan samlar Lagerbäck upp det som faktiskt hände efteråt, det som sällan eller aldrig kom med under spekulerandet.

Till sist: eftersom Champions League är i gång gör jag en ”Lagerbäck” och spekulerar kring vilka som får konfettin sprutad över sig till våren – Juventus. Trots att de bara fick 1-1 mot Johan Wiland i kväll. Men det vänder snart.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB