Startsida / Inlägg

SUPERVECKAN MATCH 2: IFK GÖTEBORG-AIK 3-1

av Robbie Lauler

Superveckan ger, superveckan tar.
Första offret – AIK.

Från Norrköping till Göteborg, från en guldstridsmatch till en annan. AIK var det enda laget som riskerade att spela bort sig i allsvenskans 24:e omgång.

Så blev det.

Eller rättare sagt: Ett guldjagande Blåvitt spelade bort AIK.

På presskonferensen efteråt gjorde Andreas Alm i stället en poäng av att det var den assisterande domarens fel som missade en klar offside vid Tobias Hyséns 1-0-mål.

I sak håller jag med AIK-tränaren: Reprisbilderna avslöjade domarmisstaget – men var det en domarskandal?

Jag tycker inte det.

Jag har tidigare ryckt ut till AIK:s och andra klubbars försvar när domare har chansat och vinkat bort mål trots att direktiven ovanifrån är ”hellre fria än fälla”.

Är domaren inte säker ska han inte vinka, tyvärr innebär det ibland situationer som den igår, att en snabb forward slinker igenom.

Och även om man tycker att det var ett skandalbeslut så gjorde Blåvitt två mål till mot AIK:s enda. Men, invänder den passionerade supportern: Det var matchens första, det ack så viktiga, det ofta avgörande målet?

Jag köper inte det heller.

Efter Hyséns 1-0 svängde matchbilden totalt. Från att IFK Göteborg dominerat tog AIK över helt. Men utan att ta sig till särskilt många avslutslägen eller ha vare sig skärpa eller kvalitet när chanserna väl arbetades fram.

AIK förlorade inte på grund av domaren, de förlorade mot ett lag som spelade efter sin förmåga och gjorde det som krävdes. AIK väntade en halvtimme med att börja spela fotboll och orkade bara hålla nivån under en begränsad period.

I stället för att fastna i gårdagens enskilda match bör AIK titta på vad som har gått fel den här säsongen.
De har faktiskt inte kunnat påverka allt.
De har jagats av Janne Josefsson, förlorat en lagkamrat och blivit svikna av en annan. De inledde serien med en formsvacka så djup att det egentligen inte skulle gå att komma tillbaka och när de gjorde det ändå, visade det sig vad Helgi Danielsson hade betytt.

Här finns kritik att rikta men knappast så att huvud bör rulla, truppen har alla förutsättningar att ta ytterligare ett steg nästa säsong men jag föreslår att den spetsas med en kvalitetsforward.

Och, om vi ska vara korrekta: Det är långt ifrån över för AIK:s del. Ur ett framtidsperspektiv är det i princip lika viktigt att säkra en kvalplats till Europa som att vinna allsvenskan.

Det är med all sannolikhet för många lag mellan AIK och SM-guldet men till tredjeplatsen skiljer bara ett.

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 00.32.41

 

 

 

 

 

 

 

 

LAULS SUPERVECKA DAG TVÅ

Resan: Från Norrköping till Göteborg.

Körda kilometer: 495.

Färdkost: En vitlökscabanoss i baguette.

På bilstereon: P1:s Vetenskapsradion om den eskalerande rasismen i Ryssland. En människa i veckan dödas på grund av sitt utseende.

Känsla: Pyttipanna.

Match: IFK Göteborg-AIK 3-1.

Lauls tips: 1-2.

Spaningen: Nu vet jag äntligen vad konfetti består av. Reklamblad och tidningar sönderklippta i små fyrkanter. I alla fall det som landade över pressläktaren under Blåvittklackens kaostifo.

Match i dag: Öster-Kalmar.

Lauls tips: 1-1.

De vinner guldet: Det vete fan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB