Startsida / Inlägg

SUPERVECKAN MATCH 3: Öster-Kalmar 1-2

av Robbie Lauler

Superveckan övergår tillfälligt i derbyveckan. 
Först ut: Smålandsderbyt mellan Öster och Kalmar på Myresjöhus Arena inför 11 133 åskådare och två ambitiösa klackar.
Frågeställningen på förhand var given: Vad är hemligheten bakom allsvenskans starkaste defensiv, laget som radat upp fyra raka nollor och bara släppt in 19 mål?
Men det blir sällan som man har tänkt sig, återigen landade vi i ett efterspel med domaren i fokus.

Jag öppnade ögonen i en stad som hade ägnat natten åt att drömma om SM-guld men fick ändå ett brutalt uppvaknande: I lägenheten intill åkte slagborren fram redan klockan åtta. Torbjörn Nilsson lärde mig en gång att varje natt eller morgon med oljud bör ses som ett träningspass i att försöka sova, en förberedelse för när du verkligen behöver dina åtta.

Nåja, även om jag var trött när jag tog plats på Myresjöhus Arena för dess första, historiska Smålandsderby kvicknade jag snabbt till: Det dröjde inte ens två minuter innan Kalmars vänsterytter Ismael Silva Lima hade skruvat 1-0 förbi Joakim Wullf i Östermålet.

Det är lätt att skylla på sömnigt försvarsspel men den som tittade noga noterade hur Tobias Erikssons djupledslöpning drog med sig motståndare så att Ismael fick den yta som behövdes för att skjuta.

Var den uppoffrande löpningen en tillfällighet?

Inte alls.

Ett av tränaren Nanne Bergstrands arv i Kalmar, han slutar ju efter den här säsongen, blir kanske just det: Hur spelarna har hjärntvättats i att inte vara nöjda efter en lyckad passning utan genast söka ny position framåt (det gäller alla utom Henrik Rydström då).

Eriksson löpte bra i går, Melker Hallberg ännu bättre även om det 17-årige löftet mattades ganska snabbt.

Bergstrands anfallsfilosofi har inte genererat särskilt många gjorda mål men strukturen finns där. Själv sa Nanne ödmjukt på presskonferensen att han lämnar en potentiell ”guldgruva” efter sig.

Hur det blir med den saken återstår att se, helt klart är att när det gäller Kalmars defensiv har han hittat något:
– Vi har släppt in 20 mål trots att vi aldrig tränar på försvarsspel, sa Nanne som kommit fram till att nästan alla mål i allsvenskan görs efter snabba omställningar och då gäller det att sätta stopp för dem tidigt i stället.

Inga nya tankar utan det som i Tyskland kallas ”Gegenpressing” och översätts med ”Direkt återerövring” på förbundssvenska. Men under 2013 har Kalmar visat att de behärskar det, de har släppt in minst antal mål i allsvenskan, på söndag kommer ett guldjagande IFK Göteborg till Guldfågeln Arena med allsvenskans målfarligaste anfallspar i Tobias Hysén och Robin Söder.
– Då får vi se om vi kan hindra att bollarna slås fram, sa Nanne.

Faktum är att mot Öster lyckades Kalmar inte särskilt bra trots det tidiga ledningsmålet. Genom ett snabbt djupledsspel kom hemmalaget till åtminstone två rena frilägen och ett par klara avslut. Om det inte vore för Etrit Berishas norske målvaktsersättare Lars Cramer (moderklubb Glassverkets IF, känn på den) hade Öster kvitterat redan i första halvlek.

Nu dröjde det till 69:e minuten innan Månz Karlsson tryckte in 1-1 från nära håll efter ett inlägg, Kalmars första insläppta mål på 437 spelminuter.

Kvitteringen kändes rättvis då Öster var det skickligare laget. Dennis Velics fina spelvändningar på vänsteryttern Elmin Nurkic drog i sär Kalmar medan Josef Elvby och Kenny Pavey vann mark i duellspelet. Om nykomlingen bara vågat hålla uppe samma engagemang hade det kanske slutat annorlunda men efter kvitteringen tog de ett steg tillbaka i stället för som tidigare, två framåt. Kalmars David Elm nickade in segermålet på en fast situation där Östers försvarsagerande följde samma passiva mönster.

Även om andra halvleken präglades av klassisk derbyfotboll – kamp, vårdslösa satsningar och känslorna utanpå – var det först på tilläggstid det verkligen tände till. Domaren Martin Strömbergsson felbedömde Emin Nouris hands på mållinjen i 94:e minuten. Efter att ha sett reprisen erkände Strömbergsson att han borde ha blåst straff och återigen fick vi ett efterspel med domaren i centrum.

Och återigen bara det lag som blev utsatt som drev diskussionen.

Östers lagkapten Denis Velic var upprörd men när jag frågade om svenska domare överlag håller för låg kvalitet ville han inte dra det så långt.

Finns det någon spelare, tränare eller ledare i Sverige som verkligen anser det, vore det önskvärt att han eller hon klev fram och initierade en konstruktiv diskussion.

Annars är det nog bara att acceptera den svårsmälta slutsatsen att även domare gör misstag och att misstagen slår blint. Ibland drabbas det egna laget, ibland drabbas det andra. Den här gången innebar det att Kalmar närmade sig striden om Europakvalplatserna medan Öster kan vara på nedflyttningsplats när 25:e omgången är färdigspelad.

Skärmavbild 2013-09-25 kl. 00.22.15

 

 

 

 

 

 

 

 

LAULS SUPERVECKA DAG TRE

Resan: Från Göteborg till Växjö.

Körda kilometer: 775.

Färdkost: En halv dosa snus.

På bilstereon: Hann inte lyssna på något utan satt i telefon. Många ville diskutera gårdagens match mellan Blåvitt och AIK. Man kan lugnt säga att den engagerade.

Känsla: Trött men tänd.

Match: Öster-Kalmar 1-2.

Tipset: 1-1.

Spaningen: Kalmarklackens tifo, på banderollen stod ”FRÅN SKOGEN MOT HAVET EN ENAD KRAFT”. Vad menades? Och Österklackens plötsliga banderollhån i paus: ”KFF INGEN HISTORIA INGEN FRAMTID”. Vad menades?

Match i dag: Helsingborg-Malmö FF.

Tips: 2-2.

De vinner guldet: Det vete fan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB