Startsida / Inlägg

Här glider kingen in i bloggen

av Robbie Lauler

Av en händelse fastnade jag framför en repris av SVT:s ”Kung i 40 år” häromdagen. Sedan såg jag ”Året med kungafamiljen” på SVT Play av bara farten. Jag vet inte om jag blev så mycket klokare men jag kände att jag behövde nedteckna några av XVI:s svar och även kommentera dessa för att uppnå den inre frid som krävs för att orka vara ledig en vecka till.

SVT:s reporter Sara Bull ställer frågorna, och hon tar tjuren vid hornen direkt…

Skärmavbild 2014-01-06 kl. 19.16.04
Det största misstaget, finns det något sådant kungen känner…
– …jag har aldrig gjort något misstag, ha ha ha. Det är väl ingen människa som gör något misstag, ha ha ha.
KOMMENTAR: En uppburen monark kan självklart inte erkänna eventuella misstag hur som helst. I stället inleder han med att direkt visa vem som är kung i den här intervjun.
BETYG: L L L
40 år på tronen, hur har resan varit?
– Ha ha ha, ja…det går fortare än man anar. You wait and see. Även om du inte sitter på någon tron så går det fort.
KOMMENTAR: Här låter XVI exakt som min mormor som brukar sucka ”Åren går så fort nuförtiden” åtminstone en gång per jul. Jag hade önskat ett mer uttömmande svar men XVI låter oss åtminstone veta att tiden går fort även för vanliga dödliga som inte sitter på någon tron. Känns tryggt. Plus i kanten för den naturliga övergången till engelska.
BETYG: L L
Hur var det att växa upp och veta att man en dag skulle bli kung?
– Självfallet var jag medveten om min farfar som var mycket mycket äldre och det tidsgapet som skulle bli mellan honom och mig. Där var jag orolig över hur allmänheten skulle uppfatta det. Men självklart tycker jag…nu är jag i ungefär samma ålder som han var när han tillträdde, icke att förglömma…(konstpaus med lurigt leende, se bild ovan)…jag tror att han var 68 år eller något sådant när han tog över efter Gustav den femte och det är ju en viss skillnad.
På vilket sätt var kungen orolig över hur folket skulle reagera?
– Nä men där kom en ung 20-åring, 27-åring, jämfört med en 93-åring som varit med och så vidare, det är viss skillnad. Man måste också tänka på att han var född på 1800-talet, han var ju tonåring på 1800-talet…(här gör XVI ett flertal svårtolkade rörelser med armarna, bloggens anm.)…sedan har han levt med den utvecklingen i Sverige som ändå har hänt. Jaha, vad gör vi nu? Det är det här som är så underbart när man är ute i naturen. Jag har alltid levt i naturen och tycker att det är härligt, men den har sina idéer och en nyckfullhet och nu börjar det regna också.
KOMMENTAR: Rakt igenom briljant. Tiden för kröningen är uppenbarligen inget ämne XVI är särskilt intresserad att diskutera. Eftersom den här delen av intervjun görs utomhus, på en av Drottningholms innergårdar (som ”Ingen människa vet om” enligt XVI) tar kingen helt enkelt chansen att på ett hövligt sätt flytta fokus och glida in på slottet när tillfället ges. Vilket han sedan gör med reportern hack-i-häl.
BETYG: L L L L L
– Klart det var en stor…vad ska man säga…en händelse som ju var en hög anspänning på mig självklart.
KOMMENTAR: En rak och tydlig redogörelse över hur det var att bli krönt till konung. Svårt att kräva så mycket mer av XVI här.
BETYG: L L L
Det måste varit känslomässigt också?
– Nah! Sånt där kan man inte…det går inte att vara känslomässig när man ska uppträda så där! Det är väl bara att koppla bort! Det är så med mycket man gör när det gäller tuffa saker, då får man koppla bort, koncentration, hundra procent, titta rakt fram, ha horisont i blicken. Det går inte att lägga massa känslor, det går ju inte.
KOMMENTAR: XVI lätt irriterad över frågan. Det kan man förstå. Eller inte. Men visst, i sak har han nog rätt, trots allt.
BETYG: L L L
Har kungen nånsin bitit sig i tungan och önskat att något inte blivit sagt?
– Nä, ja, nä…jag vet inte. Inga dramatiska i den bemärkelsen (suck). Nä, alla säger ju felsägningar och det är ganska kul. Många säger att det är bara pittoreskt och skojigt, det är charmigt, det får man ta. Sådant händer. Men inga sådana där…inte i någon politisk situation där det skulle skapat något problem eller så, nä.
Det har ju blåst kring kungen ibland i perioder, är det något kungen ångrar?
– Nä, inte ett smack, inte ett smack. Tvärtom. I så fall har man inte förstått innebörden och bakgrunden i de sammanhang jag har uttalat mig om. Man läser in något helt annat som kanske passar in i någon annans agenda. Det är jätteenkelt, det kan man alltid göra. Men om man läser på och verkligen förstår bakgrunden vid de tillfällen jag har spetsat till någonting, medvetet eller i en annan situation, så nä…där står jag fast.
KOMMENTAR: Jag tänker Jocke Thåström och ”Det är ni som är de konstiga, det är jag som är normal”. Det gör nog XVI också.
BETYG: L L L
Kungen har ju själv berättat att han har dyslexi. Hur har det påverkat kungen vid offentliga framträdanden och kanske möten med medierna genom åren?
Det kanske inte jag ska svara på? Det är ju ingen hemlighet det heller, va? Det är bara att fråga de som lever med det, det är många ungdomar och även äldre förstås, och ja, det finns ju. Det är klart det är besvärligt.
På vilket sätt?
– Det är ju bara att fråga de som lever med de här problemen att man blir lite missförstådd i bland, det blir man absolut.
KOMMENTAR: Det är fint att XVI, om än motvilligt, sätter ord på ett handikapp han själv och ett stort antal svenskar lider av.
BETYG: L L L L
En dag kommer kronprinsessan att ta över som Sveriges drottning. Vad önskar kungen för kronprinsessan?
– Ja…vi kanske inte har diskuterat så mycket om en sådan situation för det vill man ju kanske inte göra. Det är bara att önska henne lycka till kanske. Det är något jag säger till min son och även andra idrottsmän att de ska ha kul. Då menar jag: Ta inte i så du kräks. Utan spara lite grand, då blir livet lite mjukare, det blir lite lättare och det kommer att gå bättre, det lovar jag.
KOMMENTAR: XVI funderar på att eventuellt önska sin dotter lycka till, det är hedervärt. Sedan kommer han in på ett personligt intresse och levererar ett relevant och intressant inlägg i idrottsdebatten, dessutom toppat med ett löfte om framgång till den som följer kungens goda råd. Det stavas ledarskap.
BETYG: L L L L
Hur höga krav har kungen på sig själv?
– Krav? Ha ha ha. Krav? Nej, det låter alldeles för komplicerat och tungt och besvärligt. Det är populärt bland ungdomar, de ska bli världsmästare och klättra hit och hoppa dit, jösses vad jobbigt de har. Man ska inte ha för höga mål. Man ska ha många delmål, det är min lilla filosofi. De här stora målen, vad det nu må vara, man kan inte nå dit. Då blir det besvärligt. Delmål däremot, att ta ett steg i taget. Men att hoppa, fyra meter, det kommer ju aldrig gå, ha ha, eller hur? 
KOMMENTAR: Jag tänker att XVI menar väl här. Samhället ställer allt högra krav på individen, och kungen höjer en lans för oss som till skillnad från honom själv inte bor på ett slott eller två.
BETYG: L L L
Finns det något kungen önskar att han gjort annorlunda under sin karriär?
– Ja, vad säger man, profilerat sig lite mer inom vissa områden kanske. Det är synd att man inte hade ork. Det fyller på hela tiden, saker och ting. Den röda linjen har ändå varit miljöfrågorna, och nu när vi är ute och reser…inte reser men gör vissa besök, vill jag gärna belysa energifrågorna för framtiden, det är något jag saknar. Det har liksom varit full fart rakt ut, ha ha ha, under de här 40 åren, det har varit ett KARTOTEK av grejer som bara susat förbi. Det är på gott och ont. Jag har lärt mig otroligt mycket men jag hade velat stanna upp lite mer, en djupdykning, men inte riktigt lyckats.
KOMMENTAR: Jag har fortfarande inte hämtat mig från XVI:s våldsamma betoning på ordet ”kartotek”. Vidare analys av svaret får vänta. Men det är klart att kungen haft mycket att göra. Att orken tryter ibland är inte konstigt.
BETYG: L L
Hur firar man ett kungligt 40-årsjubiléum?
– Jag firade med att åka runt och besöka Sverige, landet, alla län. Jag försökte besöka så många platser som möjligt. Det tycker jag är vansinnigt roligt alltså.
KOMMENTAR: Kungen har uppenbarligen haft ett bra 40-årsjubileum. ”Vansinnigt roligt” till och med. Det är han så klart värd.
BETYG: L L L
Vad har kungen för mål och drömmar och önskningar kvar att uppfylla som statschef och kung?
– Oj. Ja men det är väl fortfarande för Sverige i tiden, att jobba framåt, framåt, framåt hela tiden. Jag kommer inte lägga mig, ha ha ha, och ta av mig ryggsäcken ännu.
– Det finns fantastiskt mycket att göra fortfarande. Jag ser inte något slut på det ännu, man kommer inte bli någon  p e n s i o n ä r  tyvärr. Tyvärr. Ibland säger de ”Kom ut och titta vad trevligt vi  p e n s i o n ä r e r  har det”. Jaha, vad trevligt att ni har det men jag har kul på mitt sätt och det kommer jag att fortsätta med. Ha ha ha, jag har inte tänkt att lägga av. Jag ser framtiden an med tillförsikt, det ska bli spännande. Jag är vansinnigt nyfiken helt enkelt vad som händer.
KOMMENTAR: Ni som tror att Victoria tar över snart kan sluta hoppas. Scouten behåller ryggsäcken på ett tag till, här finns en vansinnig nyfikenhetstörst att stilla. Klara besked och raka rör, det gillas. Ett extra L för den spontana glädjen som tycks uppstå hos kungen när ryggsäcksreferensen dyker upp i hans huvud.
BETYG: L L L L
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB