Startsida / Inlägg

2014 – tränarnas år (på gott och ont)

av Robbie Lauler

Det tog två dagar efter att OS tagit slut, sedan tror jag mig ha sett trenden i årets allsvenska som börjar om en dryg månad.

Från Gefle i norr, via Solna i öster och Göteborg i väster till Malmö i söder så kommer vi att snacka tränare mer än vi gjort på många år.

Hela åtta lag har nya tränare, totalt löper fem-sex stycken en överhängande risk att få kicken vid en dålig start.

Lita på att det kommer diskuteras tränare i år, häng med bara:

AIK
Andreas Alm har två andraplatser och en fjärdeplats under sina tre år. Inför årets säsong har sportchefen Björn Wesström dukat bordet extra noggrant, truppen är förmodligen allsvenskans starkaste på papperet. Allt annat än att AIK dundrar in i guldstriden från scratch lär slå över i vilda diskussioner om Alms vara eller icke vara.

IF Brommapojkarna
Det snackas aldrig speciellt mycket om BP, särskilt inte när Bojan Djordjic har lämnat men i år blir det i alla fall intressant att se vilken prägel Stefan Billborn sätter på laget. Billborn var assisterande åt hyllade Roberth Björknesjö som överraskande sa upp sig efter fjolårssäsongen.

Djurgårdens IF
Efter en tränarkarusell som egentligen snurrat sedan 2003 ska Djurgården jobba långsiktigt är det tänkt. Bland annat därför har de anställt en tränare som tillbringat i princip all sin vakna tid i en och samma förening, Gefles Pelle Olsson. Lita på att Pelle kommer att synas i sömmarna, oavsett vilket håll det går åt för Djurgården.

IF Elfsborg
Landade i en märklig lösning i efterdyningarna till att Jörgen Lennartsson sparkades. Klas Ingesson som saknar licens blir manager, oprövade ex-fystränaren Janne Mian har ansvaret på papperet och det stora framtidsnamnet Peter Wettergren tar ett halvt sabbatsår som individuell utvecklingstränare. Lägg därtill Anders Svensson som har åsikter om det mesta och vi får se hur länge kvartetten drar åt samma håll.

Falkenbergs FF
Nykomlingen har knutit upp Henrik Larsson som chefstränare. Om det kommer snackas mycket ”Henke” kring FFF? Gissa.

IFK Göteborg
Mikael Stahre var Håkan Milds värvning och inte helt okontroversiell. ”Skecka hem stockholmaren”, som farsan brukar säga. Nu lämnar Mild sin post och Stahres kontrakt är inte förlängt trots att det går ut i år. Hans framtid lär ventileras på alla nivåer i och runt Blåvitt, trots fjolårets fina resultat.

Gefle IF
Roger Sandberg – där har ni mannen som lever under allsvenskans hårdaste tryck. Han ska ersätta ingen mindre än Pelle Olsson i Gefle. Jag hade hellre skjutit mig själv än hoppat på det självmordsuppdraget. Skämt åsido, det ska bli intressant att se om Pelle betydde så mycket som vi inbillat oss. Och för all del, vad Sandberg kan åstadkomma.

Halmstad BK
Ett av få undantag. Jens Gustafsson lär inte bli den stora rubrikdragaren i riksmedierna hur fan det än går för HBK.

Helsingborgs IF
Roar Hansens första år blev svängigt och oroligt. Äger han omklädningsrummet? Får han gruppen att dra åt samma håll? Ur ett ledarskapsperspektiv är HIF högintressanta 2014.

BK Häcken
Har Häcken tålamod med ett förlorat år till? Vill Peter Gerhardsson själv fortsätta om resultaten uteblir igen? Även kring Häcken kan det för ovanlighets skull finnas en intressant tränardebatt att föra.

Kalmar FF
Nanne Bergstrand har en förmåga att ständigt befinnas sig i fokus och det kommer han att göra i Kalmar också trots att han nu lämnat föreningen efter 45 år. Men det är klart att när Hans Eklund tar över efter Nannes mångåriga styre blir det oundvikligt att ägna sig åt jämförelser.

Malmö FF
Oj. Rikard Norling var omåttligt populär bland spelarna. Inte lika uppskattad i styrelsen trots guldet. Ännu mindre efter att han plötsligt bytte till Brann och tvingade MFF att övertala en gammal norrman att pausa pensionen. Nåja, Åge Hareide är en intressant lösning men en tränare som skiljer sig från Norling på alla sätt. Det lär diskuteras, i synnerhet om resultaten går emot.

Mjällby AIF
Efter en rörig höst kuppades Anders Thorstensson bort. Nu leds laget av hans tidigare assisterande Lasse Jacobsson och kuppmakaren Jonas Andersson. Om detta agerande var rätt eller fel lär diskuteras vidare när säsongen väl är i gång.

IFK Norrköping
Känns som att Party-Janne sitter hyfsat säker – eller? – men i gengäld bjuder han på ett antal raseriutbrott varje säsong. Väl värda att vika en kafferast åt.

Åtvidabergs FF
Om Peter Swärdh är det tyst för det mesta vilket är lite orättvist, det är en tränare som oftast gör bra ifrån sig med små resurser. Vi kanske kan prata lite om honom också? Någon som vet något kul?

Örebro SK
Per-Ola Ljung har gjort succé genom att ta ”hem” Örebro till allsvenskan igen på bara ett år. Det ska vi vara glada för, Ljung är en frisk fläkt som man inte behöver prata så mycket om, han pratar bra för sig själv.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB