Startsida / Inlägg

En white russian i Ankara

av Robbie Lauler

På plats i Turkiets huvudstad Ankara för första gången.

Har inte hunnit se så mycket ännu, vi kom fram lite halvmosiga i går kväll och ett dygn senare drog jag undan gardinerna för första gången och insåg att utsikten från hotellet var helt okej…

Skärmavbild 2014-03-03 kl. 19.10.33

…ni skymtar 19 maj-stadion där nånstans bakom den upplysta träningsplanen. Arenan är döpt efter datumet 19 maj 1919 då Kemal Atatürk anlände Samsun för att sparka igång det turkiska självständighetskriget. 19 maj-stadion är även hemmareana för bland annat Gençlerbirligi SK där Jimmy Durmaz lirar.

I morgon tränar Sverige där och bloggen ber att få återkomma med en rapport.

I dag har det varit presskonferens på spelarhotellet med förbundskapten Erik Hamrén, sedan träning på Gençlerbirligis anläggning. Fan vet om det inte var fler turkiska journalister på plats och deras standardfråga löd ungefär så här:
Kommer Ibrahimovic i dag?
– Nej.
Kommer Elmander i dag?
– Nej.

…de fick nöja sig med  Durmaz och Erkan Zengin. Det är förstås inte illa.

Är det något det finns gott om i Ankara tycks det vara poliser. Om det var många turkiska journalister på plats på Sveriges träning var där ännu fler poliser. Överallt på gatorna står en polisbil med tjutande sirener. Kanske beror det på att man har placerat USA:s och Rysslands ambassader bredvid varandra, alldeles intill det svenska spelarhotellet för övrigt:
Lasse Richt på det, snacka om dödens triangel, som Bank uttryckte det.

…var Ukraina håller till förtäljer inte historien riktigt ännu.

Själv blev jag stoppad av autografjägare som undrade om jag var svensk spelare. När jag klappade mig på magen och bad dem att ta en närmare titt insåg de snabbt sitt misstag.

Målsättningen en kebab om dagen är uppfylld så här långt, vi fick en utmärkt Iskander på ett ställe som heter Kebap 44.

Vad gäller landslaget blir det en enklare artikel till morgondagens papper som handlar om Sveriges kursändring inför EM-kvalet (mer fokus på defensiven, organisationen och balansen, tack för det).

Från presskonferensen finns annars inte så mycket att rapportera, utöver att Martin Olsson blir borta från landslagsspel till efter sommaren, samt att Hamrén kallade Vitryssland för white russian innan tolken fick honom på Belarus-tåget. Övervägde att ställa en fråga om Hamréns favoritdrink men insåg att det där misstaget hade jag själv  lika gärna kunnat göra (möjligen skulle jag försökt med vodka red bull i stället).

Muamer Tanković, eller Mujo som alla redan kallar honom, var förstås hetast i mixade zonen. Återstår att se hur mycket speltid det blir på onsdag. Jag gissar att han får en kvarts-tjugo minuters inhopp.

Mest spännande framöver är hur Hamrén tänker kring det centrala mittfältet. Är det all in på Albin Ekdal och Rasmus Elm eller är Kim Källström med i matchen fortfarande? Kim är inte på plats i Turkiet på grund av skada så rimligen testas Ekdal-Elm nu med medan Oscar Hiljemark och Pontus Wernbloom få nöja sig med  inhopp.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB