Startsida / Inlägg

VM14BLOGG: Brasiliens bryderier

av Robbie Lauler

Många stora fotbollsnationer är i gång med viktiga VM-förberedelser i kväll, däribland Brasilien som möter Sydafrika i Johannesburg. En match som bland annat handlar om att spika den slutgiltiga, brasilianska VM-truppen.

Den förväntade startelvan i kväll ser ut så här:

Júlio César
Rafinha, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo
Paulinho, Fernandinho
Hulk, Oscar, Neymar
Fred

Om den finns förstås en del att säga.

Strikern Fred, till vardags i Rio-klubben Fluminense, är tillbaka efter höstens skadeproblem, viktig för att trycka tillbaka motståndarens backlinje och därigenom skapa utrymme och tillbakaspel på NeymarOscar och hårdskjutande Hulk.

Nånstans där den meningen slutade börjar förbundskapten Felipãos bryderier. Just högerkanten har det experimenterats med ända sedan Dungas förbundskaptensdagar. Hulk var en av få spelare som inte fungerade  tillfredställande under sommarens Confederations Cup. Precis som Neymar från vänster är tanken att Hulk ska röra sig inåt i planen, för att öppna upp för ytterback men den kompakta anfallaren är mer stationär än den lättfotade Neymar.

Alternativen till Hulk är Chelseas Willian som är mer bekväm att flyta centralt eller Sjachtar Donetsk Bernard, mer av en klassisk yttertyp.

Bredvid Paulinho på det defensiva mittfältet kommer Manchester City-succén Fernandinho att spela hela matchen, det är redan uttalat från Felipão. Ramires men framför allt Luis Gustavo är förstås med i kampen om de två sittande mittfältsplatserna.

Bayern Münchens Rafinha får chansen att visa upp sig på högerbacken, han kommer också att spela 90 minuter mot Sydafrika är det sagt på förhand men startelvsplatsen i VM är redan bokad av Barcelonas Dani Alves.

I övrigt har Brasilien vissa bekymmer på målvaktssidan, Júlio César är reservmålvakt i QPR i the Championship men trots att Botafogos Jefferson presterat bra tycks Felipão hålla fast vid den mer rutinerade César som vässar VM-formen i MLS utlånad till Toronto.

Den förväntade brasilianska VM-startelvan – och taktiken för den delen – ser ju ut så här…

Skärmavbild 2014-03-05 kl. 01.21.37

 

 

 

 

 

 

 

…det mest intressanta med kvällens match mot Sydafrika är alltså att se hur Júlio César sköter sig i målet, vad Fernandinho kan göra centralt, om Hulk får spela och i så fall: Om Willian eller Bernard hinner uträtta något vid ett eventuellt inhopp.

Samt förstås, vilken form Fred håller som flåsas i nacken av den mer oberäknelige från Atletico Mineiro.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB