Startsida / Inlägg

Aldrig sett något liknande

av Robbie Lauler

Nej, det är inte ofta man ser sådant i landslaget.

Jag tror mig äga viss tyngd här. Få levande människor har sett lika många landslagsträningar med Sverige de senaste tio-tolv åren. Jag har sett de flesta.

Jag har aldrig sett någon ta för sig på det sätt Muamer Tankovic gjorde i dag – redan andra dagen med gänget. Det dröjde ganska länge innan Zlatan Ibrahimovic nådde dit. Tvärtom var Zlatan faktiskt lite valpig i början. Det tog sig på allvar efter VM 2002, och Zlatan debuterade trots allt januari 2001.

Skärmavbild 2014-03-04 kl. 20.59.49

 

 

 

 

 

 

 

Så vad var det som hände på 19 maj-stadion i förmiddags, denna utsökta fotbollsarena i hjärtat av Turkiets huvudstad Ankara?

Skärmavbild 2014-03-04 kl. 20.59.26

 

 

 

 

 

 

Jo, vi såg en en 19-åring dribbla, göra snurrfinter och leverera mål redan andra träningspasset. Det behöver inte säga ett skit om framtiden. Men det säger att Muamer Tankovic är en kille som åtminstone kommer att ge det här ett gott försök.

Jag hoppas ni får se honom framför tv-apparaterna  i morgon kväll, jag hoppas att Erik Hamrén låter honom få en halvtimme åtminstone, varför inte en halvlek.

Hamrén sa på presskonferensen:
– Jag gillar attityden, det är det som avgör hur stor en spelare blir. Han har en härlig attityd som man blir glad av att se.

Här är jag helt enig med förbundskaptenen.

Alexander Kacaniklic, John Guidetti, Kim Källström, Rasmus Elm, Sebastian Larsson…jag har följt många av dagens landslagsspelares första tid i Blågult och ingen har tagit för sig på samma sätt som Moamer Tankovic gjorde i dag. Sedan vad det betyder får vi se men det är ett faktum ingen kan protestera emot.

En annan sak jag garanterat aldrig sett eller varit med om tidigare är ett fotbollslag som tränar på att stå i mur.

Men Zlatan & Co. fick vackert rada upp sig, Hamrén pekade lite hit och dit, sedan sköt Kacaniklic utanför och så var det över. Bank, Anders Andersson och jag enades på läktaren om att sådant där tar man normalt på matchgenomgången men att träna på det? Nope, ingen av oss hade någon erfarenhet av det.

På presskonferensen fick Hamrén frågan vad tanken egentligen var:
– Frisparksskottet? Ja, vi tittade på vad vi har och hur vi ska agera i olika situationer så att spelarna vet det. Vi har våra grunder och det är viktigt att repetera det. För de nya killarna är det viktigt att veta vad som gäller, jag kommer att göra sex byten i morgon.

…nåja, vet inte om vi blev så mycket klokare men det påminner mig om när Erik Niva intervjuade förre Ljungskile-tränare David Wilson och frågade hur i helvete LSK kunde hysta ut 50 000 kronor på att köpa Robert Laul från Jonsered?
– Laul? Honom värvade vi som mur, svarade Wilson.

Zlatan har haft presskonferens i dag också, den gav inte så mycket men Zlatan avslöjade åtminstone vilka han tror vinner fotbolls-VM så här hundra dagar före premiären:
– Brasilien är favoriter. De spelar hemma och har ett övertag. Jag hoppas att någon av mina lagkamrater i PSG får vinna: Brasilien, Italien, Frankrike, Holland, Uruguay…jag missade säkert någon.

Helt enig där Zlatan – klart att vi unnar Thiago Silva ett VM-guld. Själv ska jag bo i Terasopolis, följa brassarnas träningar och matcher, klart jag hoppas att de går långt. Hundra dagar kvar nu, snart är bloggen på plats i närheten av Copacabana.

I övrigt har dagen varit ett monumentalt bakslag. Vi har inte lyckats få i oss en enda kebab. Den chansen är å andra sidan inte förbi, i annat fall får det bli en dubbel på matchdagen.

Det kan bli en historisk kväll i morgon. Zlatan har gjort 48 landslagsmål, ett till och han är i kapp Sven Rydell, två till och han är förbi. Tyvärr har Z problem med ryggen och det är tveksamt om det blir någon speltid alls.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB