Startsida / Inlägg

Alm satte strålkastarljuset på AIK:s problem

av Robbie Lauler

En pressad tränare som vill försvara en spelidé?
Eller en tränare som håller på att ”tappa omklädningsrummet”?
Presskonferensen efter AIK:s 2-1 mot Mjälby blev en annorlunda tillställning.

Andreas Alm har under sina år som huvudtränare gjort sig känd för att gärna ta tillfället i akt att sätta journalister på plats.
Kritiska frågor kan bemötas med dryga svar. Ofta har Alm haft rätt, frågeställningarna har på goda grunder kunnat viftas bort men det är också själva anledningen till att de ställs: Eftersom han som tränare har insyn i verksamheten och kan ge svar.
Du hör sällan aldrig något liknande från en Pelle Olsson, en Nanne Bergstrand eller en Åge Hareide.

Det är förstås Andreas Alms ensak hur han vill besvara frågor, jag har inga problem med det. Hans uppdrag är att AIK ska ta så många poäng som möjligt och resultatraden 2-4-2 är svår att argumentera emot.
Under årets svaga inledning har Alm tagit taktiken ytterligare ett steg. Efter 2-1 mot Helsingborg publicerades en ”intervju” på AIK:s hemsida. Jag skriver ”intervju” inom citationstecken eftersom svaren är formulerade på ett sådant sätt att jag misstänker att Alm skrivit dem själv.
Läs bara:
– Till och med den gode Simon Bank, Aftonbladets krönikör, som är suverän på att fånga helheter i kvällstidningstempo hellre än snabbanalyser, slukades efteråt upp i sin stilistik av att vi var en spelare mer på planen och att vi var tröga och oroliga och han hittade de två bästa spelarna bland utespelarna i bortalaget, menade Andreas Alm.

På presskonferensen i går överraskade Alm på nytt, denna gång genom att såga sitt eget lag utan att han ens ha fått en fråga om det.
– Vår defensiv är inte bara en brist utan ett problem. Vi har släppt in 14 mål på nio omgångar. Om det är någon som vill analysera våra svagheter så är det defensiven. Vi har gjort 15 mål, det har Malmö också gjort, offensivt är det inga konstigheter, sa Alm och pekade på att självförtroendet har påverkats negativt av att laget ännu inte hållit nollan, svårigheterna med att förändra formationen för att stänga matcher och att det presspel som ger en bra defensiv ofta saknas.

Så jag frågade:
Men om ni saknar ett presspel, är det då spelarna som inte gör vad du säger åt dem eller är det du som inte kan sätta ihop ett presspel?
– Klart att jag har ansvaret om inte presspelet fungerar. Det gäller att hitta nivån på det, och när man ska göra det. Och det är alltid en balans med det offensiva spelet.  Det är något vi har jobbat med de senaste vårarna, sa Alm.

Jag blev nyfiken på varför Andreas Alm valde att ta upp det här på eget initiativ efter en match där AIK:s försvarsspel fungerade bra eller knappt ens sattes på några större prov. Efter Andreas Blomqvists vassa 1-0-avslut i sjunde minuten kom Mjällby knappt över halva planen. Gnaget vann till sist avslutsstatistiken med 24-3 men det krävdes en straff tio minuter från slutet för tre poäng (Celso Borges, 2-1).
Är AIK så påverkade av vad som skrivs och rapporteras i medier och på forum, eller vad handlar allt om? Efter presskonferensen frågade jag om det också.
– Jag tycker att man kan knuffa er i media åt ett håll, det har varit väldigt mycket prat om spelidén. Den är inte så svår, jag har varit tränare här i fyra år. Vi är bra i ytterzonerna, vi har två bra forwards, vi är det lag i allsvenskan som oftast har det offensivaste innermittfältet. Det finns en idé att utveckla sådant, det är det ingen annan i allsvenskan som gör. Men jag saknar kritiken utifrån det defensiva spelet, det är bara att läsa i tabellen, vi har 14 insläppta mål, det har ingen annan på övre halvan.
Är det så viktigt hur ni uppfattas utifrån att du måste ägna energi åt att sätta medierna på spåren vad du tycker att de bör kritisera?
– Ja herregud, ni driver ju en del av vår självbild. Jag är förvånad att ingen har pratat om vår defensiv. Jag kan inte förstå hur ni i media kan tycka det är bra att AIK har släppt in 14 mål, sa Andreas Alm.

Det är möjligt att Alm vill ha draghjälp av medierna för att väcka spelarna, få de att fokusera ännu mer på defensiven. Men att det kollektiva försvarsspelet – presspelet – inte fungerar kan lika gärna hänga ihop med Alms ständiga dribblande med startelvan. Igår var Kennedy Igboananike tillbaka igen (han var bra), precis som Ibrahim Moro medan Kenny Pavey gjorde sina första från start.

Det är också möjligt att det handlar om omklädningsrummet. Redan i andra omgången valde Igboananike att inte fira segermålet mot Gefle då han varit petad ur startelvan. Efter segern mot Helsingborg svarade Henok Goitiom kryptiskt att han ”inte ville säga för mycket i tidningarna”. Goitom dementerade senare att det skulle vara riktat mot Alm.

Efter matchen pratade jag med målvakten Kenny Stamatopolous. Jag kunde inte påminna mig om att jag har läst någon intervju med honom efter petningen. Kenny berättade att han blivit arg, att han inte tycker det var rättvist att han petades, något han framfört till Alm för att nu ”put my head down och jobba hårt för att försöka ta tillbaka platsen”.

En målvakt som känner sig orättvist behandlad, Celso Borges kan snart ha gjort sin sista match och ett oväntat tränarutspel om problemen med försvarsspelet.
Det är lätt att glömma bort att AIK faktiskt tog tre poäng i går, inte har förlorat på fyra matcher och har häng på toppstriden.
Just den här gången var det lagets tränare som ville sätta strålkastarljuset på problemen snarare än att lyfta fram det positiva.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB