Startsida / Inlägg

Sparka ut dem

av Robbie Lauler

Häromåret satt jag ner med Lennart Johansson. Det är alltid trevligt. Den gången pratade vi Financial Fair Play. Lennart fnös åt projektet:
– Jag tror varken resurserna eller kunskapen att efterleva det finns. Väldigt många av storklubbarna i Europa är på ruinens brant. Det är att kräva för mycket. Det är en noggranhet i kontrollen som är större än för ett vanligt företag. Det finns enklare sätt. Att leva efter de regler och lagar som finns.
Behövs det inte en ekonomisk styrning av fotbolls-Europa? undrade jag.
– Jo, men jag tror att man har tagit i för kraftigt. Jag tror inte många klarar av att orka uppfylla kraven.
Så vad händer med FFP?
– Jag tror att det dör ut, att det läggs ner. Det finns inte kapacitet att dra igenom, sa Lennart.

Detta är tre år sedan, nu är vi där. Financial Fair Play finns. Hävdas det i alla fall. Manchester City och Zlatan Ibrahimovics PSG är två av 20 klubbar där Uefa inte accepterat förklaringar om att klubbkassan fyllts genom sponsorpengar och andra godkända intäktsströmmar. Det är ägarna som skjutit till för mycket, menar Uefa, vilket är just det FFP är tänkt att reglera.

Men vad blir straffen? Det vet vi inte ännu.

Arsenals manager Arsene Wenger tror inte det blir särskilt kännbart. Fransmannen vill markera, han tycker att Uefa ska skicka ut City och PSG ur Champions League:
– Jag tycker att sanktionerna (mot PSG och City) är sofistikerade. Jag skulle vilja se enklare straff som är mer begripligt. Man hade ju kunnat tro att man är med i turneringen om man accepterar reglerna, eller så accepterar man inte reglerna och är därmed inte med i turneringen.

Jag håller med fransmannen här. Den internationella toppfotbollen och dess pengarullning är så sjuk att jag nästan helt har tröttnat på att följa själva matcherna.

Jag säger som Wenger: Om klubbarna bevisligen är ekonomiskt dopade – det är extremt viktigt att systemet är rättssäkert samt förenligt med EU-rätten där alla har rätt att disponera över sina tillgångar som de vill. Men om det nu är så, ja men sparka ut City och PSG från Champions League en säsong då. Det är inget som skadar vare sig turneringen, andra lag eller fotbollen, tvärtom. Det är självklart tråkigt för deras fans, absolut – men jag tror inte att riktiga fotbollsfans vill ha den här fotbollsvärlden i längden, de borde i alla fall inte vilja det.

Spelarna? Äh, det är ju till deras skyhöga löner de flesta miljoner går, spelarna är de sista som ska gnälla. Trist för alla svenskar som följer Zlatan men det känns inte direkt som ett argument man kan ta hänsyn till i sammanhanget.

Däremot skulle det nog få Lennart Johansson att sätta kaffet i fel strupe.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB