Startsida / Inlägg

Det kom ett mejl om Hamrén…

av Robbie Lauler

”Hej Robert!
Vet att du inte följer landslagssamlingen denna gång, vad jag sett i alla fall. Men du är trots allt en av dem som följer svensk fotboll närmast och det med ett bultande hjärta som jag tycker lyser igenom i dina texter. Därför riktar jag mig till dig.
Att Erik Hamrén ringaktar allsvenskan är sedan gammalt – och väldigt beklagligt. Att han som bäst är diffus i sin kommunikation med media likaså.
MEN för mig svek han slutgiltigt sitt uppdrag som representant för svensk fotboll igår. När han med en uppenbar världsfrånvändhet berör EU-valet är han på en helt ny nivå av korkad! I en tid av minst sagt politisk oro får en person i hans position inte resonera så förbannat dumt!
Därför tycker jag det är tråkigt att det är Zlatan som hamnar i fokus i efterspelet. Visst är det tråkigt att han inte röstat men han är en person med en informell ledarstatus. Hamrén är en formell ledare, en representant för svensk fotboll. Han svamlar något om bristen av skolidrott – när det gäller ett EU-val! Han har kanske rätt att avstå från att rösta – men inte att vara så hjärndött oinsatt.
Kanske gör jag en för stor sak av det men jag blev verkligen provocerad av hans arrogans.
Min fråga: vad säger detta om svensk fotboll? Bör inte Sportbladet följa upp hårdare? 
Hoppas du orkar läsa igenom detta långa mejl bland alla andra du får. Vore verkligen intresserad av att få ta del av din ’take’ på ämnet.
Med vänliga hälsningar
Axel”

Svar: Lite onödigt att kalla Erik Hamrén ”korkad” och ”hjärndött oinsatt”. Överord tar alltför ofta udden av relevant kritik. Men du representerar en läsarreaktion och inte en medierepresentant, och är förmodligen inte van att fila på formuleringarna. Därför rycker jag ut till Hamréns försvar just vad gäller de formuleringarna: Han är varken ”korkad” eller ”hjärndött oinsatt”. I allt övrigt håller jag med dig med undantag för att Sportbladet har tagit upp detta, både i nyhetstext och i en krönika av Simon Bank. På din fråga vad det säger om svensk fotboll svarar jag att den framstår som väldigt ängslig och har en förbundskapten som inte anser det viktigt att utnyttja sin plattform i en orolig tid. Jag tror att många skulle önska att det varit tvärtom.

Pia Sundhage röstade inte heller, hon bojkottar EU. Tja, det är åtminstone ett tydligt ställningstagande. Därmed har svensk fotbolls tre starkaste opinionsbildare nobbat EU-valet av olika anledningar: En av ointresse, en som inte vill säga varför och en som en protest mot hela EU-tanken, typ (skit samma om nazister och högerextrema får makt, eller hur tänker du där, Pia?).

FOTNOT:
Det här sa Hamrén:
– Det måste vara upp till var och en att bestämma det och jag har inga synpunkter om det.
– Jag tycker att alla människor har ett ansvar att vara förebilder oavsett om man är idrottsstjärna eller inte. Det tycker jag ligger på alla och inte mer extremt på en idrottsstjärna. 
– Varför jag inte röstade håller jag för mig själv, men jag var inte och röstade.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB