Startsida / Inlägg

Ett domslut som blev till en principdiskussion

av Robbie Lauler

Stefan Johannesson pratade om bollbanan, regelboken skriver om målvaktens synfält.
Om domarbasen Bosse Karlsson hade svarat i telefon i går kväll kunde han kanske bringat klarhet i den omdiskuterade Malmö FF-kvitteringen mot AIK.
Tills vidare får ni hålla till godo med min analys.
Den landar i att Johannesson har fel.

Jag gillar egentligen inte att ägna matchkrönikor åt enskilda domslut men efter Stefan Johannessons uttalanden blir det snarare en principdiskussion där vi behöver få veta exakt vad som gäller.
– Om han hade stått i bollbanan hade det varit offside, sa Johannesson i tv och sedan var diskussionen i gång.

Jag har vevat situationen om och om igen. Markus Rosenberg står inte i bollbanan, så långt har Johannesson rätt.
Men reglerna utgår inte från bollbanan utan säger att en spelare i offsideposition ska bestraffas om han ”står i vägen i målvaktens synfält”.
Mot den bakgrunden skulle målet aldrig ha godkänts.

Johannesson vacklade under kvällen och kallade det hela en ”fifty-fifty”-situation utifrån hans direktiv samt beroende på hur nära målvakten Rosenberg stod. Jag bedömer att Markus är tre meter framför målvakten. I offside-exemplet som skissas upp i regelboken skiljer sex meter. Även ur det perspektivet borde det alltså vinkats för offside.

Jag kan förstås ha fel, jag vet inte exakt vad Bosse Karlsson har gett för direktiv i den här frågan. Dags att svara i telefonen i fortsättningen, Karlsson, så vi kan få veta vad som gäller?

I allt övrigt var stormötet på Swedbank Stadion en 4H-match: Högt tempo, heta känslor, hårda dueller och härliga mål.
Malmö anföll mest och skapade flest chanser, framför allt genom en vänsterkant där Emil Forsberg vann mark. Men de fick slita hårt för att komma till rena avslut och AIK:s mittförsvar hade bra grepp om Rosenberg och Magnus Eriksson även efter att Alexander Milosevic tvingades kliva av med en känning i baksidan lår och Nisse Johansson flyttade in centralt.

Framåt var AIK effektiva och utnyttjade bristerna i serieledarnas försvar. Som vid 1-0 när Erik Johansson varken ställde Eero Markkanen offside eller följde med i finländarens djupledslöpning. 2-0-målet var resultatet av ett briljant kombinationsspel mellan Markkanen, Kenny Pavey och Robin Quaison där MFF-keepern Robin Olsen borde tagit Quaisons avslut.

Andreas Alms val att starta med Eero Markkanen i stället för Kennedy Igboananike var en överraskning på förhand men det visade sig att Malmö fick precis de problem med den storvuxne forwarden som Alm hade hoppats på.

Guillermo Molins 2-1-reducering såg jag överhuvudtaget inte för samtidigt uppstod ett väldigt palaver mellan spelare, ledare och avbytare vid sidlinjen, ja till och med inne på planen. Under tiden sprang sig Molins fri och placerade bollen förbi Patrik Carlgren.
Jag var inte ensam om att missa målet, Andreas Alm noterade det inte heller i kaoset:
– Det är första gången jag emotionellt inte blivit ledsen över ett mål för jag hade ingen aning, det var helt galet, sa Alm.

När Molins sedan på en korrekt dömd straffspark försökte placera bollen på samma sida om Carlgren räddade den unge AIK-målvakten. Där och då det såg ut som att AIK skulle ta sin andra raka 2-1-seger mot ett lag ovanför i tabellen, Elfsborg besegrades med de siffrorna i förra omgången.
Men i fjärde tilläggsminuten kom alltså den omdiskuterade kvitteringen, som utöver själva regeldiskussionen även var frukten av att Malmö under lång tid tryckt tillbaka AIK ganska ordentligt.
– Det är det jag vill ta med mig härifrån, att vi har en hög moral och kommer tillbaka från 0-2 och gör våra bästa 90 minuter mot ett lag som försvarar sig bra och är tunga att möta, speciellt när de leder, sa MFF-tränaren Åge Hareide.

Andreas Alm och AIK kan utöver en poäng på bortaplan mot serieledarna och fortsatt häng på toppen även ta med sig Robin Quaisons insats. Medan Ibrahim Moro slog bort enkla passningar träffade Robin rätt med svåra, stod för ett mål och en assist. Möjligen får han en del kritik från fansen för filmningen som ledde till gult kort men framför allt växte Robin när han fick hålla i taktpinnen centralt. Saknaden av Celso Borges behöver kanske inte bli så stor om mittfältaren skulle lockas till en större klubb efter VM.

Då hade Malmö mer problem på det centrala mittfältet. Markus Halsti var visserligen snudd på felfri men 21-årige Amin Nazari hanterade inte tempot och saknaden av skadade Simon Thern var påtaglig.

Apropå unga spelare:
Tidigare under dagen skickade Zlatan Ibrahimovic en ny känga till svensk talangutveckling och menade att det bara är MFF som släpper fram unga spelare, att alla andra borde kopiera Malmö. I Åge Hareides startelva fanns inte en enda spelare under 20 år. Däremot finns det gott om sådana exempel i andra lag.
Jag frågade Åge hur han ser på Zlatans utspel:
– Jag tycker svenska klubbar är bra på att få fram unga spelare. Men det ska inte vara för många samtidigt. De måste få utvecklas i en trygg miljö, tillsammans med spelare som Rosenberg och Molins. Då lär de sig mycket mer. Visst har Zlatan lite rätt men vi tränare måste få ta ut våra lag själva. Om han blir tränare kommer han nog få den erfarenheten också, sa norrmannen med ett snett leende.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB