Startsida / Inlägg

Därför lyfter Neymar i A Seleção

av Robbie Lauler

Vår flight bokades om och vi fick ställa in besöket på världens största vattenland.
Det finns nämligen frågor som ­behöver svar innan Brasilien tar sig an Mexiko i Fortaleza i kväll.
En handlar om varför Neymar är en medelmåtta i Barcelona men den självskrivne stjärnan och anfalls­vapnet i Brasiliens landslag.

”Ett vibrerande nattliv och alla sorters sex till salu bredvid en nyrenoverad fotbollsstadion.” Så sammanfattar tyska tidningen Deutsche Welle VM-staden Fortaleza i nordöstra Brasilien efter ett besök i maj i år.

Jag och fotograf Orre valde bort den biten och var mer n­yfikna på Fortalezas verkliga pärla: Jordklotets största vattenland, Insano Beach Park.

En gång i tiden nämnd i Guiness ­Rekordbok för världens brantaste ­vattenrutschkana, 40 meter upp i luften och rakt ner. Häromåret byggdes dock en ännu jävligare i Rio de Janeiro, 60 meter från topp till pool.

Men något vattenland blev det inte. Knappt någon fotboll heller, no nattsudd och definitivt inget sex.

Efter snart två veckor i detta ­fantastiska land har vi vaggats in i den brasilianska tidsoptimismen. Vi ­glömde helt enkelt av att en tropisk timme är två timmar i verkliga livet. Vi hamnade dessutom i ett våldsamt trafikkaos där vi passerade åtminstone tre bilolyckor och kom till flygplatsen 40 minuter före en inrikesavgång.

Det borde varit tillräckligt ändå, men icke. I stället – och utan vidare förklaring – blev vi ombokade till nästa flight och vattenlandet fick vänta. Det var ju ”inför match”-träning med Brasilien och Mexiko på nyrenoverade Estádio Castelão.

För ovanlighetens skull hade Brasilien stängt sin träning, bara första ­kvarten var öppen för medierna. Någon förklaring gavs inte mer än att laget ­ville ha tiden för sig själva. ­Annars är Brasilien ett landslag som är öppet med allt från start­elvor till frisparksvarianter. Nu finns dock ett frågetecken i elvan: Hulk som har problem med ena låret och inte kommer till start. Han ersätts av Ramires (alternativt Bernard ­eller Willian).

Låt oss fokusera på de som kommer starta, ­eller närmare bestämt på den som ska lösa upp knutarna även mot Mexiko: Neymar.

Om succén i premiären kom som en överraskning för de fotbollsfans som följer 22-åringen i Barcelona var det mer en känsla av lättnad här: Neymar gjorde helt enkelt det som krävs och förväntas av honom, varken mer eller mindre.

En dussinspelare i Barcelona – artist, nyckel och ledare i Brasilien.

Bland de journalister som följer A Seleçãos varje steg är skillnaden ­lika svårbegriplig som enkel.
– Det är svårt att förklara men ­kanske är det så att i Barcelona har han Messi som partner. I Brasilien är han den ­bäste, säger Fernanda Gentile på ­Globo och redogör därmed för en vanlig uppfattning.

”Messi-syndromet”, alltså. Som även vår egen Zlatan Ibrahimovic fick ­känna på i Barcelona (Zlatan valde dock att ta striden med tränaren Pep Guardiola i stället och det kanske var klokt för historieskrivningen).

I går var Neymar petad från förstasidorna även i de brasilianska tidningarna till förmån för just Messi vars ­Argentina besegrade Bosnien med 2–1. Men rubrikerna om värsta rivalen var inte särskilt hyllande:
”Argentina spelar dåligt, måste ­träffa målet. Ah, Messi gjorde ett mål!”, ­skriver Lance! medan O Globo neutralt konstaterar att Messi gjorde mål i sin första match.

I Brasilien är man överens om att ska Neymar ­lyfta till de höjder han har potential att nå, måste ­alla hjälpa honom dit.

Magasinet Epocas (som ges ut av Globo och påminner om svenska ­Fokus) gårdagsnummer går på djupet med premiär­matchen ur ett politiskt perspektiv och har Neymar på framsidan, ansikts­målad till hälften med den brasilianska ­flaggan och rubriken: ”Ässet som enar Brasilien”.

Efter att ha följt Brasilien på nära håll i snart två veckor är det bara att skriva under: Allt handlar om att lyfta ­Neymar från Barcelonas ”en-i-laget” till att ­känna sig som den stora stjärnan – och därmed bli det på planen också.

Inför premiären mot Kroatien samlade förbundskapten Luiz Felipe ­Scolari lagkapten Thiago Silva och ­vice lagkapten David Luiz (Brasiliens f­ormella och informella ledare) för att lägga upp strategin.
– Vi talade om Neymar, vi talade om pressen på honom att göra mål, på ­frågorna tidigare i veckan att den som bär tröja nummer tio inte har gjort mål för Brasilien på länge i VM, berättade Felipão på en pressträff i veckan.

Silva och Luiz var eniga om hur s­aken skulle hanteras:
– Neymar behöver vara lycklig och det blir han av att spela fotboll. ­Resten på planen tar vi hand om. Han behöver veta att vi vet det. Så säg åt honom att vi kommer att spela för honom oavsett vad som händer. Han behöver känna att vi hjälper h­onom, inte fler som säger att han kan bli världens bästa spelare.

Resten är, så att säga, en VM-premiär­historia, två mål och tre poäng. Efteråt kom Neymar till press­konferensen, svarade på två korta ­frågor där han tackade sina lagkamrater och berömde l­agets förmåga att vända matchen.

I dag springer han ut på Estádio Castelão i Fortaleza för att skriva nästa kapitel.

DAGENS…

…arkiv

Till OS-finalen 2012 kom Brasilien som sky­höga favoriter. Men Mexiko vann med 2–1 efter två mål av Oribe Peralta. Låter namnet bekant? 30-åringen gjorde matchens enda mål mot ­Kamerun i Mexikos öppningsmatch härom ­dagen. I dagens Brasilien finns flera spelare som var med vid den bittra förlusten i London: Thiago Silva, Neymar, Oscar, Hulk och Marcelo.

…datum

16 juni fyllde Maracana-stadion 64 år. Det firades med en presskonferens med brasselegendaren ­Zico, den spelare som gjort flest mål på arenan, 333 stycken för Flemango och Brasilien. I öppnings­matchen 16 juni 1950 möttes São ­Paulo all stars och Rio de Janeiros all stars (3–1). ­Åtta dagar­ senare var det VM-premiär och Brasilien vann med 4–0 mot… just det, Mexiko.

…slump

Nästan på dagen för ett år sedan möttes ­Brasilien och Mexiko i Confederations Cup. Brassarna vann med 2–0 efter mål av Neymar och inhopparen Jó. Var matchen spelades? Just det, Estádio Castelão i Fortaleza.

… håll i hatten

På vårt flyg till Fortaleza fanns även ett gäng mexikanska fans, däribland en herre med en gigantisk somb­rero. En sådan gör sig inte särskilt bra i flyg­säten, så den stackars supportern fick knöla ihop sombreron i bagagehyllan. Eller som flygkaptenerna kanske säger på mexikanska inrikesturer: ”No sombreros during take off and landning”.

…resultat

Vår kapten var också en förslagen filur. Efter att ha informerat om flygtiden och annat i högtalarna kom slutklämmen: ”Och så vill jag bara meddela er Tyskland tre, Portugal noll”. Väl uppe i luften kom nästa resultatuppdatering, att tyskarna stänkt in fyran, och eftersom det gungade en hel del, fan vet om kaptenen inte hade på tv:n samtidigt som vi lyfte. Att Portugal får stryk är något man kan leva med här i Brasilien. Ja till och med ses på en caipirinha över. Efter flighten tackade jag capitano för uppdateringarna och frågade om han var nöjd med att Portugal förlorat: ”Always”, svarade han och knöt näven.

…varning

Både Neymar och Luiz Gustavo kommer med ­gula kort från Kroatien-matchen. Därmed ­riskerar båda att bli avstängda i en eventuell åttondels­final. Vid en betryggande ledning mot Mexiko tror många att åtminstone Neymar ”tar” ett gult för att stå över den mindre betydelse­fulla gruppavslutningen mot Kamerun.

…elva

Det är tveksamt om lårskadade Hulk kan spela. Stalltipset är att Chelseas Ramires kommer in till höger, att Neymar tar platsen centralt och att Oscar flyttas över till vänsterkanten: Julío Cesár – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho, Luiz Gustavo – Ramires, Neymar, Oscar – Fred.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB