Startsida / Inlägg

Luften gick ur guldsatsningen

av Robbie Lauler

Gick luften ur den brasilianska guldbubblan i går?
Ja, direkt efter 0-0 mot Mexiko var det faktiskt känslan.
Det blir nog inte så mycket med det här.

Inget är ju kört, det räcker med en poäng mot Kamerun för att nå åttondelsefinal men här och nu – när dessa rader skrivs – är det som att luften gått ur hela den brasilianska guldsatsningen.

Mästerskapet flyter på bra, läktarna är fulla och trycket på Estádio Castelão var ännu jävla mäktigare än under premiären i São Paulo. Nationalsången dånade ännu högre och jag förstår att spelarna med Neymar i spetsen blev känslomässigt berörda.

Men succén kommer inte att krönas av ett hemmaguld. Så lyder den allmänna uppfattningen just nu.

Jag vet att det svänger fort, jag vet att allt kommer att pumpas upp igen till nästa match men känslan av tvivel lär inte helt gå att skaka av sig helt.
Bäst uttryckte sig journalisten vi kallar Fotomodellen, en initierad tv-reporter med god insyn i landslaget. Stilig som en soluppgång är han också.
– Vi har bara Neymar. Lyssna, bara Neymar. De andra, Oscar, Fred, Hulk…nä. Vi har bara Neymar. Och Neymar är inte Romário. Inte ännu, sa Fotomodellen och skakade på huvudet innan han skyndade vidare med mikrofonen i högsta hugg och en kameraman släpandes efter i en lång sladd.

Spelarbetygen i brasilianska medier är låga. Luiz Gustavo (som jag själv tyckte var helt okej), Paulinho, Ramires och förbundskapten Luiz Felipe Scolari får fyror på en tiogradig skala. Lägst betyg av alla får Fred, en synnerligen välförtjänt trea.

Det betyget kunde gott varit ännu lägre, anfallaren var direkt oduglig enligt min mening och Brasiliens bästa period i matchen – ja till och med deras bästa period i VM – sammanföll med att ersatte just Fred.
”Det finns det inget rimligt skäl för Fred att behålla sina rättigheter”, skriver inflytelserike fotbollsbloggaren Milton Neves och det går att läsa som han börjar på bänken nästa match.

Förbundskapten Scolari är en rutinerad herre och använde presskonferensen till att skapa rubriker för att flytta fokus från spelarnas insatser. Det lyckades han bra med. ”Attacken” mot brasilianska medier (se artikel intill) blev en ”snackis” och refererades världen över.
Men inte ens Felipão kan skaka av sig den grundläggande frågan: Har han valt rätt väg?
Laget är byggt runt en spelare, på att Neymar ska lyckas, att övriga ska underordna sig och ta ett större defensivt ansvar. Men om målvakterna räddar Neymars avslut, om motståndarna dubblar bevakningen och om frisparkarna går utanför – vad återstår av Brasiliens offensiv då?

Neymar var bra mot Mexiko också men stod inför en övermäktig motståndare i målvakten Guillermo Ochoa. En annan match hade en av Neymars två chanser resulterat i mål.
Men, och det är där skon klämmer: När det inte går Neymars väg finns inget bakom. I alla fall har Brasilien inte visat det hittills.

Defensivt ser laget däremot starkt ut. David Luiz och framför allt Thiago Silvas mittbacksspel (bortsett varningen) var en njutning att studera på plats. Mexikos bästa chanser var skott utifrån där alla av någon anledning gick en halv meter över.

Är det försvarsspelet som till slut tar Brasilien långt i hemma-VM? Tanken hade inte inte slagit det brasilianska drevet i går kväll i alla fall.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB