Startsida / Inlägg

Ett handslag med Batman

av Robbie Lauler

Vi bar en Zlatan-docka genom Rio, blev uppläxade av Batman och såg Brasilien ge oss en försmak av hur deras VM kommer att se ut på planen.
En vanlig dag på jobbet?
Tja, men ingen vanlig dag för Rio-borna.

– Kan du ta med en papp-Zlatan till Brasilien?
Chefernas idé lät absurd men skulle visa sig genial.
Jag tyckte det lät uttjatat och töntigt men det är klart: I Rio de Janeiro är det ingen som vet att Aftonbladet har gjort liknande saker en miljard gånger tidigare.

De flesta hade ingen aning vem dockan föreställde, andra hojtade glatt ”Ibra” och majoriteten verkade tycka att det var ett roligt inslag i vardagslunken.

Efter ett tag insåg jag att papp-Zlatan är en perfekt isbrytare och dörröppnare i fotbollskretsar. Vad tror ni Thiago Silva säger när jag tar med den till Brasiliens träning i morgon? Försöker Neymar pricka honom med en frispark?

Ryktet säger för övrigt att Zlatan är på väg hit, att han kanske kommer till öppningsmatchen mot Kroatien. Många vill ju det, fick vi se och höra i ett tv-inslag härom veckan som beskrevs som en bred kampanj men egentligen var ett PR-plantage från sponsorer och Zlatans marknadsföringsstab. Om någon protesterar mot påståendet får de gärna förklara hur det egentligen ligger till.

Lite sanning finns dock i storyn. När jag gjorde tv-inslaget med papp-Zlatan i går var det en hel del människor som uttryckte en uppriktig besvikelse över att inte få se ”Ibra” i VM.
(Även om vissas omdöme kan ifrågasättas då jag fick en kyss av en dam som trodde att jag var Russel Crowe).

När vi kom fram till Maracanã-stadion sprang vi rakt in i Batman.
Ja, inte den riktiga då men kopian som blivit en symbol för de folkliga protesterna mot VM.
– Vad vi behöver är inte ett VM-guld, vi behöver guld i sjukvård, utbildning, bostäder och säkerhet. Det är det vi behöver, sa denne ”Batman” som ni säkert kommer att se mer av under VM…

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 01.01.01

 

 

 

 

 
Sedan stuvade vi in papp-Zlatan i bilen och rullade tio mil upp i bergen, till Teresopolis, jordens stad, där det brasilianska landslaget har sin träningsbas under VM. Där passerar du ett berg som tagit formen av ett finger och döpts till Dedo de Deus, guds finger.
– Argentina har guds hand, vi har guds finger, som man säger här.

VM har inte ens börjat ännu men det pratas redan om en final mellan ärkerivalerna på Maracanã.
– Skulle Brasilien förlora den matchen öppnar de Itaipu-dammen vilket hade förvandlat hela Argentina till en träskmark, som vår brasilianska vän Mikael uttryckte saken om vattenkraftverket i södra Brasilien som förser hela Paragauay med el.

För att vinna den finalen måste Brasilien spela bättre än i gårdagens genrep mot Serbien i São Paulo (1-0). Visserligen på bedrövlig plan men till spridda burop från den 66 000 personer stora publiken. Matchen kan ha gett en försmak av hur det kommer at se ut under VM: Motståndare som backar hem, ett Brasilien där Neymar blir nyckel, slägga och dyrk till att hitta de öppnande lösningarna.

Men också ett lag som få klarar att stå emot i längden. När Brasilien gör 1-0 måste de flytta fram positionerna och det är besvärligt mot ett lag med så många anfallshot som Brasilien har på öppnare ytor.

Segern var viktig och betydelsefull: Dels för att A Seleção fick ännu ett kvitto på de förmodade matchbilder som är att vänta, dels för att de går in i VM med en seger, och att de fortfarande inte har förlorat en fotbollsmatch på brasiliansk mark sedan 2002.
Plus att Fred gjorde mål på samma sätt som i Confederations Cup-finalen mot Spanien: Liggandes. Det lyfter det kritiserade forwardsvalet.

DAGENS BILD
Pontus Orres episka ögonblicksbild ”Flaggan och tiggaren”. Säger väldigt mycket om vad konflikten kring det här fotbolls-VM:et handlar om…

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 00.56.15

 

 

 

 

 

 

DAGENS PREMIÄRELVA
Felipão ilsknade till på presskonferensen när det brasilianska drevet krävde svar: Vem startar – Oscar som gjorde en ny plattmatch eller Willian som ersatte honom i paus och fick bättre fart på spelet. ”Jag har bra problem, jag har alternativ”, klippte förbundskapten av frågorna med. Min analys? Att Oscar i grunden är en bättre fotbollsspelare men att han inte kommer till sin rätt mot lågt spelande motståndare.
Julio César
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Luiz Gustavo, Paulinho
Hulk, Willian, Neymar
Fred

ANTAL SNUSDOSOR KVAR
39 av 45.

DAGENS RÄTT
PICANHA
Vår husshållerska stekte upp ett par kilo picanha (oxfilé) som vi åt med ris och grönsaker. Här jobbar de nämligen inte med sås. Nyligen lanserades bea-såsen av en svensk i Argentina med målsättningen att sälja 48 miljoner portioner på tre månader. Efter VM tänkte jag göra samma sak i Brasilien kanske.

DAGENS ORD
CAIPIRINHA
Den brasilianska nationaldrycken bygger vanligen på cachaça, landet motsvarighet till vodka. Blandas med sockerlag, pressad lime och krossad is. Just nu är det inne att dricka Caipisake där cachaçan är utbytt mot japansk rissprit. Tar du en för ena benet behöver det andra också en. Efter en kväll på Rios bakgator kan jag avslöja att rånrisken verkar betydligt överdriven. Om jag klarade det helskinnad, bör resten av den svenska journalistkåren också göra det.

DAGBOKEN
Vi har kommit på plats i vårt boende i Terasopolis, ett stenkast från Brasiliens träningsanläggning. Här bor vi granne med Mário Zagallo som har sitt sommarhus här. Fotbollslegendaren som vunnit VM både som spelare (1958) och tränare (1970). Ytterligare en människa har gjort den bedriften – men vem? Det kan ni fundera på medan vi bekantar oss med Granya Comary som brassarnas bas heter vilket betyder ”Comarys hönsgård”. I dag blir det dock inget kackel därifrån eftersom seleção har fått ledigt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB