Startsida / Inlägg

I Brasilien slutar allt med pizza

av Robbie Lauler

Efter den knappa och kritiserade segern mot Serbien kom nästa motgång för Brasilien: Värsta rivalen Argentina vann sitt genrep, Leo Messi gjorde mål.
Kanske var det tur att spelare och ledare gick under jorden i går.
Till och med lagets buss försvann.

Brasiliens träningsanläggning Granya Comary ligger i Terespolis, tio mil norr om Rio de Janeiro. Här förbereder sig värdnationen inför VM, hit återvänder laget mellan matcherna.

För att bli insläppt som journalist räcker inte Fifas VM-ackreditering, du måste ha ansökt om ett särskild tillstånd från brasilianska fotbollsförbundet CBF (Confederação Brasileira de Futebol).

Ackrediteringen kan lösas ut på hotell Bel Air varje dag så länge Brasilien är kvar i turneringen. Så är det i alla fall sagt.

Men när fotograf Pontus Orre och jag gjort klättringen till det högt belägna hotellet såg vi varken röken av Will Smith, Jazz J eller några ackrediteringar.
– Däremot går det bra att hämta dem i morgon, förklarade en hotellanställd. Då har förbundet folk på plats från klockan nio på morgonen.

För säkerhets skull dubellkollade vi saken med hotellets manager: Kunde vi hämta ackrediteringarna i morgon?
– Kanske, sa han och ryckte på axlarna. Det här är Brasilien. Kanske vinner vi, kanske förlorar vi. Kanske kommer de med era ackrediteringar, kanske inte.

Det gjorde inte så mycket just nu. Spelarna hade ändå fått en dag ledigt och inga presskonferenser var planerade. Däremot skulle spelarbussen anlända till träningsanläggningen klockan tre och vi tänkte att det kan vara ett bra fototillfälle.

Utanför ingången hade en hel del supportrar och medier samlats. En tv-helikopter hovrade i luften. Ett annat tv-bolag skickade upp en drönare med kamera. Ett tredje arbetade febrilt för att få klart med en kamerabom. Ett fjärde höll på att få sin reporter överkörd med mick och allt mitt under en ”ståuppa” ute på en väg.
– Bussen kommer snart, hävdade någon.

En peruansk kvinna som påstod att hon var anställd av CBF för att laga Neymars mat under mästerskapet skulle ta med oss in på anläggningen men i stället hamnade vi på en anslutande träningsklubb med vattenrutschkanor, barer och en fotbollsplan där tränarna för två amatörlag höll på att hamna i slagsmål vid sidlinjen.

Lockande alltihop men inte riktigt därför vi är i Brasilien.

När två timmar blivit nästan tre lämnade helikoptern luftrummet, drönaren styrdes ner och kamerabommen stod kvar halvfärdig.
– Bussen kommer i morgon, sa någon.

Vid det här laget hade vi börjat misströsta men hängde kvar för att prata med supportrar. Gesile och Voladania, två tjejer i 25-årsåldern visade ”selfies” tagna med spelarna. Neymar och Thiago Silva i all ära, här var det Fred och Hulk som gällde som tydligen är Brasiliens vackraste hunkar:
– Lindos, lindos, som tjejerna uttryckte saken.

Plötsligt kom en buss men inte med spelare utan turister. I färden ingick stopp lite här och var, ut hoppade dansare utklädda till Batman (ständigt dessa kopior), Spindelmannen, Captain America och miss Piggy. Sedan pågick dansshowen i några minuter till dunkande musik.

Efter många om och men fick vi klara besked: Bussen hade redan kommit, spelarna var på plats.  Och mycket riktigt: Om man tittade noga så stod den gröngula spelarbussen långt bortom fotbollsplanerna, nedanför lagets tillfälliga VM-bostäder.

I eftermiddag är det träning. Nya tag då.

DAGENS BILD
Brasiliens träningsanläggning Granya Comary ligger i en av Terasopolis lyxigare omgivningar. En plats för livsnjutare, som ni kan se på Pontus Orres bild. Titta efter mannen med speedos och bar övre…

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 04.38.50

 

 

 

 

 

 

ANTAL SNUSDOSOR KVAR
37 av 45.

DAGENS RÄTT
PIZZA
Efter några dagars svältkur var det dags att ta reda på hur pizzan står sig i Brasilien. Och jodå, den får tre starka L. Stabil botten, mycket ost. Det jag egentligen vill ha sagt är att här lär finns ett uttryck som kan översättas med ”I Brasilien slutar allt med pizza”. Oavsett hur mycket något är på väg att gå åt helvete blir det oftast bra till slut. Det slutar med fest. Gäller det VM också? Så sent som i natt kom nyheten att tusentals fans har fel sittplats på sina biljetter på grund av försenade arenabyggen. Upplagt för kaos men slutar med pizza?

DAGENS ORD
ANOLIS
När vi flyttade ett bord i vårt boende i Teresopolis kröp det fram en blixtsnabb liten Godzilla som satte sig i taket beredd att gå till anfall. Jag frågade hushållerskan om det fanns vapen i huset men ödlan verkade inte bekymra henne. Senare förstod jag att det var en anolis, ett fjällbärande kräldjur som äter upp insekter och annan ohyra. Nu ser vi anolisen som vårt husdjur och har döpt honom till Hebbe.

DAGBOKEN
I dag blir det full fart. Brassarna har två träningspass samt en presskonferens med förbundskapten Luiz Felipe Scolari. Jag misstänker att det brasilianska drevet kommer fortsätta kräva svar på vem av Oscar och Willian som tar plats i startelvan i VM-premiären mot Kroatien på torsdag.

DAGENS TWEET
Neymar är inte bara en gudabenådad dribbler och målskytt – han är framspelare också. Kolla hur det såg ut i ögonblicket då han slår passningen till Hulks felaktigt bortdömda mål mot Serbien…

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 04.36.20
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB