Startsida / Inlägg

Historien brukar väl upprepa sig?

av Robbie Lauler

28 juni 2010 möttes Brasilien och Chile i VM-åttondelsfinal med Howard Webb som domare.
28 juni 2014 möts Brasilien och Chile i VM-åttondelsfinal med Howard Webb som domare.
Ska vi säga 3-0 igen?

Som kringresande reporter på långa mästerskap händer ofta märkliga saker.
Häromdagen vaknade jag upp efter en välbehövlig natts sömn, placerade mig i hängmattan när fotograf Orre knackade på axeln:
– Har du packat?
Packat? Vi åker i morgon?
– Nej, vi åker i dag.
Nej, vi åker på torsdag!
– Ja, det är torsdag i dag, sa fotograf Orre vilket han hade helt rätt i.

En dag ur mitt liv hade försvunnit, oklart hur.

Ett annat exempel: Kollegan Niva hade glömt att skriva dateline till en tyckare (ortsangivelsen) och när nattchefen undrade var han befann sig svarade Niva ärligt:
– Jag vet inte, jag måste kolla upp det.

Natten till i går drömde jag länge och väl (kändes det som) om en DVD-kväll med en stor skål lösgodis framdukad. Den innehöll sega råttor och geléhallon – normalt inget jag väljer när jag blandar en bättre påse – men ändå väldigt förknippat med svenskt godis.

Förhoppningsvis fortsätter den här VM-resan ett tag till medan Brasilien, kan man säga, redan har kommit hem.

Belo Horizonte, femmiljonersstaden i östra Brasilien, 40 mil från Rio de Janeiro, är ett ställe alla spelare pratar varmt om. Stan är känd för sina passionerade fotbollsfans och delas av supportrarna till regerande ligamästarna Cruzeiro och Copa Libertadores-vinnarna Atlético Mineiro. Här blev Ronaldo stjärna för Cruzeiro och Ronaldinho spelar just nu för rivalen Atlético Mineiro.

I dagens trupp har vi Fred som kommer härifrån och som fortfarande spelar här. Innan förbundskapten Felipão ledde  Brasilien till VM-guld 2002 tränade han just Cruzeiro 2000/2001.

Men Belo Horizontes fotbollspublik är krävande: När Brasilien mötte just Chile här i april i fjol och spelade 2-2 buade publiken och sjöng i stället ”Olé” när Chile höll bollen inom laget.

Det är ändå inte konstigt att spelschemat är lagt så att brassarna återvänder hit för en eventuell semifinal (mot Tyskland?). Det var här de besegrade Uruguay i semin i Confederations Cup i fjol.

Sådana detaljer gillar de vidskepliga brasilianska fansen och medierna, medan chilenarna sparkar bakut. Till och med Chiles förbundspresident Sergio Jadue menar att allt är uppgjort för att värdnationen ska stanna kvar i VM. Nog för att Howard Webb dömde åttondelsfinalen mellan Chile och Brasilien 2010 och att den matchen spelades just 28 juni, och att Brasilien vann med 3-0, men det saknar självklart betydelse nu.

Eller?

Det pågår en samba mellan A Seleção och brassedrevet där medierna är övertygade om att det är mer eller mindre omöjligt att förlora mot ”lillebror” Chile, medan Felipão och lagkaptenen Thiago Silva gång på gång försökte vända på diskussionen under gårdagens ”pre game press conference”:
– Statistik betyder inget för oss. Chile är ett av de bästa lagen i VM. Vi måste vara försiktiga, sa Felipão.
– I fotboll kan du aldrig säga vem som kommer att vinna. Det enda jag kan säga är att jag respekterar hela det chilenska laget, fyllde Thiago Silva i.

Men Chile besväras av skador på mittbacken Gary Medel (tveksamt om han kommer till start) och innermittfältaren Arturo Vidal (ingen 90-minutersspelare enligt förbundskapten Sampaoli) medan David Luiz ryggproblem inte ska vara allvarliga enligt den senaste rapporten inifrån brasilianska landslaget.

Förbundskapten Scolari startar med Fernandinho centralt (Paulinho ut) vilket är ett lyft för Brasilien och även om jag tror att det blir jämnare än 2010, inga 3-0 alltså, så håller jag med brassedrevet om att detta är en match de ska vinna.

Ska vi säga med 3-2?

DAGENS PLAYBOY
Storyn om Neymar och Playboymodellen nådde presskonferensen. Felipão avdramatiserade snabbt det hela: ”Playboy? Jag är för gammal för Playboy. När det gäller Playboy får ni fråga honom”, sa Felipão och pekade på lagkaptenen Thiago Silva som satt bredvid och såg förvånad ut.

DAGENS DRAMA
Alla i brassedrevet är så lugna och självsäkra att jag desperat vände mig till Fotomodellen. Något drama måste väl ändå gå att skrämma upp inför matchen? ”No drama, no no”, sa han. Chile har bara lyckats vinna sju av 68 möten. Sedan tipsade han ändå om att det finns en hygglig möjlighet att det här blir en ganska brutal match med mycket rackartyg och tjuvknep och så var startuppslaget hemma.
DAGENS BILJETTPRISER
I går kostade biljetterna på gatan 10 000-15 000 kronor. Intresset får sägas vara massivt. Hur många chilenare kommer in till slut – och vilka vinner nationalsångskampen?
DAGENS TAKTIK
Det är lite lurigt. Det tycks som att Brasilien förbereder sig på att Chile kommer med ett 3-5-2 (5-3-2). Därmed tvingas Neymar spela mer centralt för att hjälpa Fred som inte kan hantera tre centrala backar ensam. Men enligt de chilenska journalister jag pratade med väntas förbundskapten Sampaoli välja ett 4-3-1-2. Rävspelet är igång.
DAGENS ARENA 
Publikrekordet på Mineirão ligger på 132 000 åskådare och rymmer ett av Brasiliens hetaste derbyn: Cruzeiro-Atlético Mineiro. Numera ombyggd till drygt 57 000 åskådare. Tyvärr fick vi aldrig se insidan i går eftersom lagen tränade på ett annat ställe: Gräsmattan behövde vilas.
DAGENS STARTELVA
Felipão, som brukar vara öppen med elvan, ville inte svara i går. Anledningen? Att Brasilien hade ett träningspass kvar och någon kunde stuka foten. Annars var elvan klar och förbundskaptenen lovade att det skulle bli elva man på planen och att när vi väl såg den skulle alla känna: ”Så klart!”. Är det här ”Så klart”-känslan? Eller blir det Maicon i stället för Dani Alves?
Júlio César
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Fernandinho, Luiz Gustavo
Oscar, Neymar, Hulk
Fred

DAGBOKEN
Avspark redan klockan 13.00 lokal tid (18.00 i Sverige) vilket har varit ett stort samtalsämne här. För tidigt, tycker spelarna. Bland annat har Brasilien ändrat sina måltider så att det serveras pasta och kyckling till frukost. När anfallaren Fred fick frågan vem som äter mest i laget gjorde han det enkelt för sig: ”Hulk”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB