Startsida / Inlägg

Har Scolari lurat eller idiotförklarat oss?

av Robbie Lauler

Med långsamma steg gick han över planen, delade ut väst efter väst till utespelare efter utespelare.
Men bara nio stycken, sedan satte sig Luiz Felipe Scolari på bänken.
Innan han skrattandes reste på sig och gav den tionde till – Hulk.
Nu återstår bara frågan: Var det en maktdemonstration eller ett försök till kroppsfint?

Allt skedde inför öppen ridå, bevittnat av hundratals journalister och minst lika många tv-kameror och radiomikrofoner.

Samma startelva som i premiären mot Kroatien alltså. Målvakten Júlio César behövde ingen väst, Hulk tillbaka efter lårproblemen.

Den kollektiva sucken bland brassedrevet fick pressläktaren att gunga till.

Här har det spekulerats i dygn om alla ändringar som Felipão verkligen  m å s t e  göra nu – och så blir det samma jävla elva igen!?

Vår vän Termosen, radioreportern från Globo, måste ha kokat inombords medan hans konkurrent Räven febrilt sökt efter något bakom öronen utan framgång. Scolari hade idiotförklarat alla spekulationer igen.

Termosen höll ju ett brandtal häromdagen där han menade att åtminstone halva laget hade underpresterat. Räven föreslog samtidigt inte mindre än fyra ändringar bara i anfallet.

Fotomodellen tog det hela med större ro.
– Jag är inte säker på att det blir den här elvan, funderade han.

Fotomodellen som har bra insyn i det mesta var ganska säker på att Fred blir kvar från start men lurade på att mittfältaren Paulinho kan sitta löst.
– Ramires där kanske. Vi får se, träningen i morgon (läs; i dag) är stängd, det kan se annorlunda ut då.

Den som kan sin Felipão vet att han inte ändrar i onödan men kanske har Paulinho bränt sina broar efter två diskutabla insatser.

Tidigare under dagen, på presskonferensen, hade Dani Alves satt ord på hela förhållandet mellan fotbollslaget Brasilien, de brasilianska medierna och de brasilianska fansen.
Alves ringade in debatten som rasat sedan 0-0 mot Mexiko med ett par raka meningar:
– Supportrarna vill att vi ska göra fem-sex mål varje match. Men det är baserat på känslor. I laget måste vi förhålla oss till fakta. När ni sedan analyserar resultaten måste ni göra det på ett balanserat sätt, tyckte högerbacken.

Det är högst tvekamt om uppmaningen hörsammas. I Brasilien är det för många tidningssidor, tv-timmar och radioinslag att fylla för att kunna landa i slutsatsen att kontinuitet är en dygd.

Själv satt jag och viftade för att få ställa en helt annan fråga till Alves, nämligen hur han ser på VM-domarna i allmänhet och Jonas Eriksson i synnerhet som ska döma Brasilien-Kamerun i morgon.
Men att ställa frågor på en brasiliansk presskonferens är ett mindre projekt.
Framme vid podiet – på en alldeles egen upphöjnad – står den allsmäktige presschefen Rodrigo Paiva och pekar och styr vilka hans underhuggare ska lämna över micken till.

När jag vinkat och viftat ett tag smög en av underhuggarna fram och viskade att jag hade ställt så många frågor under de här dagarna att det är dags att släppa fram andra också. Ett tveksamt argument då jag ställt fem frågor på två veckor.

I stället satte jag örat mot drevet för att lyssna hur de ser på Eriksson som domare.
– Han är väl bra? undrade dem.
Ja, sa jag.
– Då så. Inga problem.
Här i Brasilien tycks man ha en mer avslappnad attityd till domare och domslut än i Sverige och England där det gnälls och konspireras över minsta lilla misstag.
Kanske något att lära av?

 

DAGENS BILD
Ett stenkast från vårt hus blev vi tillfrågade att lära några brassar hur man slår en tunnel. Tyvärr hade vi en presskonferens att rusa vidare till. Next time! Foto: Pontus Orre.

Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.18.41
DAGENS MISS
Inspirerad av Lua, en liten grabb som hänger utanför träningen i sin nya Neymar-frilla, fick jag för mig att klippa mig på samma sätt på mediecentrets egen (sponsrade) salong. Det skulle jag aldrig ha gjort. Inte ens frisören såg särskilt nöjd ut efteråt.
Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.24.31

DAGENS JUBEL
En människa lyfte från marken i presscentrat när vi följde Argentina-Iran och Messi gjorde mål. Jag misstänker att det var en argentinsk journalist. Kolla in fotograf Orres sköna filmklipp på Sportbladets Instagram-sida.
DAGENS JUBEL 2
När Miroslav Klose skickade in sitt femtonde VM-mål och tangerade brasse-Ronaldos rekord jublades det åtminstone i ett vardagsrum i Brasilien – nämligen det där jag och papp-Zlatan följde matchen. Klose!
Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.09.14
DAGENS SPANING
Jag har visserligen noterat det tidigare men nu kan jag slå fast det med kraft: Alla brasilianska spelare tränar alltid med benskydd. Något för Erik Hamrén att våga införa i Sverige för att undvika onödiga skador?
DAGENS SPANING 2
Jag har visserligen noterat det tidigare men nu kan jag slå fast det med kraft: Varje gång reservhögerbacken Maicon får en passning som han måste anstränga sig för att hinna upp utstöter han ett läte som för tankarna till en besvärad älg.
DAGENS KAMERUN-ELVA
Júlio César
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Paulinho (Ramires), Luiz Gustavo
Hulk, Neymar, Oscar
Fred
DAGBOKEN
I dag reser vi till huvudstaden Brasilia för morgondagens match mot Kamerun. Presskonferens och (stängd) träning framåt midnatt svensk tid.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB