Startsida / Inlägg

”Jag är kompis med Pelé”

av Robbie Lauler

Vi börjar med den dåliga nyheten: Papp-Zlatan konfiskerades av brasilianska fotbollförbundet efter 20 minuter på träningsanläggningen.
Den goda nyheten?
Ni slipper läsa mer om honom, nu har nämligen den riktiga cirkusen börjat.

Cheferna ville som bekant att jag skulle ta med en pappdocka föreställandes Zlatan Ibrahimovic till VM. Efter att papp-Zlatan gjort Rio i fredags, vilat ut i hängmattan i lördags var det nu dags att besöka Brasiliens träning i Teresopolis, tio mil norrut. Väl där blev vi intervjuade av varenda brasiliansk tidning och tv-kanal med näsa för nyheter.

Plötsligt knackade en representant för brasilianska fotbollsförbundet CBF mig på axeln och meddelade att nu var det slut på det roliga. Papp-Zlatan drog till sig för mycket uppmärksamhet, dessutom är den svenska landslagströjan av märket Adidas och Brasilien sponsras av Nike.

Dockan låstes in i en skrubb, det var kravet för att jag överhuvudtaget skulle få stanna kvar för att se Brasiliens träning.

Den ville jag faktiskt inte missa, det börjar dra ihop sig nu.

Många självsäkra journalister vacklar en aning efter det svaga 1-0-genrepet mot Serbien. Ämnet tycks så känsligt att man knappt får skoja om det. När jag i en tv-intervju förklarade att Brasilien hade behövt Zlatan som nummer nio i stället för Fred ryckte reportern till och ställde om frågan. För den goda stämningens skull bjöd jag på en mer optimistisk analys och reportern tackade glatt och önskade mig välkommen till landet.

Senare, på presskonferensen, fick just Fred frågor från journalisterna hur det skulle påverka Brasilien om de blev utbuade i premiärmatchen mot Kroatien precis som de blev i genrepet mot Serbien?
– Jag tror inte det kommer att hända. Det kommer att vara en annan atmosfär. Jag tror att São Paulo-publiken är på vår sida, sa Fred.

Dessutom grymtas det här och var om att PSG:s Lucas Moura borde ha varit med i truppen. Laget hade behövt hans öppnande dribblingar.

Man ska dock veta att i Brasilien är ingen spelartyp så uppskattad som just dribblern, varför till exempel Garrincha anses mer populär än självaste Pelé.

Apropå Pelé som kom det in en äldre man i röd tröja i mediecentret där vi väntade på träningen och skrek ”Brazil” så det ekade. Stämningen var tydligen för låg.

Det visade sig vara Dario Santos, expertkommentator på tv-kanalen SBT – eller Dadá Maravilha som han kallades på fotbollsplanen, bland annat under VM 1970 där Brasilien vann guld.
När jag kontrade med ”Suécia!” sträckte han fram kardan och klippte av diskussionen:
– Jag är kompis med Pelé.
Vad svarar du på det?

Det är inte helt lätt att få grepp om det brasilianska drevet. 1500 journalister är ackrediterade bara för att följa lagets träningar. På presscentret går det både att tvätta kläder och få håret klippt. Inne på en toalett mötte jag en murvel som borstade tänderna. Fan vet om folk inte sover här också. Överallt länkbussar och kameror, tv-reportrar som smattrar.

Om Dadá Maravilha är en man du ska hålla dig väl med har vår nyvunne vän ”Datanörden” inte lika hög svansföring. ”Datanörden” jobbar för en mindre websajt men ska åka på samtliga Brasiliens matcher. ”Datanörden” är en av få som pratar hjälplig engelska och sådana vänner ska du hålla hårt i här.

Engelska pratar också den reporter som gick till botten med papp-Zlatan och drog loss nyheten till sin sajt UOL att det var sponsorskäl bakom stoppade dockan. Hon heter för övrigt Luiza Soares så det var inte konstigt att hon gick i mål med storyn.

En annan filur i brassedrevet som gjort avtryck är ”Ståupparen”. I lördags höll han på att bli påkörd mitt under en inlevelsefull ”ståuppa” på en trafikerad väg. ”Ståupparen” är ständigt i rörelse, med en blick som flackar efter lämpliga ytor där han kan avlägga rapport om stort som smått framför kameran.

Som sagt, den här cirkusen har bara börjat.

DAGENS RÄTT

Mottot under ett mästerskap lyder: ”Ät när du kan, du vet aldrig när du får äta nästa gång”. I går fanns helt enkelt inte tid att äta. Träningen sköts upp från 11.00 till 16.30, sedan var det presskonferens och sedan var det dags att skicka den här texten. På fastande mage.

ANTAL SNUSDOSOR
35 av 45.

DAGENS ORD
TROPISKA MINUTER
”Han kommer om 20 tropiska minuter”. Det visade sig vara en timme och tio minuter. Här gäller det att inte stressa upp sig om saker och ting drar ut på tiden. Presskonferensen i dag var till exempel sex timmar försenad. Just det var möjligen ett utslag av felaktig information men tider flyttas och saker ändras precis hela tiden.

DAGENS TRÄNING
Förbundskapten Scolari ledde truppen under ett pass som handlade om att komma i gång efter lördagsledigheten. Det var spel med max två tillslag på små ytor vilket också är en förberedelse för de täta matchbilder som Brasilien väntas få mot lågt sjunkande motståndare. Sedan klev ”A-laget” av medan ”B-laget” fortsatte med ett intensivare smålagsspel.

DAGENS PRESSKONFERENS
Yttern Bernard och anfallaren Fred tog plats på podiet. Innan presskonferensen började var vår vän Dadá Maravilha uppe och kramade om båda två. Sedan gick han ner, vinkade åt sig en mikrofon och undrade om Bernard verkligen var redo? ”Jag är redo om Felipão behöver mig”, svarade Bernard som mest väntas användas som inhoppare.

DAGENS PREMIÄRELVA
Det finns som bekant bara ett frågetecken: Nummer tio-rollen. Men fler och fler blir övertygade om att det är Oscar som kommer att få startplatsen, inte Willian, och att Scolari redan har bestämt sig för detta. Det ger denna elva på torsdag:
Júlio Cesar
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Luiz Gustavo, Paulinho
Hulk, Oscar, Neymar
Fred

DAGBOKEN
Det är sagt att dagens träning ska börja 09.30 lokal tid (14.30 i Sverige). Nåja, vi får väl se. Det sägs att den i så fall ska ha ett mer taktiskt fokus. Det kan bli intressant. Det är en av Brasiliens sista träningar innan det smäller på torsdag. Självklart är Sportbladet på plats.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB