Startsida / Inlägg

Med ett lands framtid för sina fötter

av Robbie Lauler

Vad kommer vi egentligen att se för Brasilien i detta fotbolls-VM?
När dimman lättat och sikten klarnat stod han kvar i regnet och nötte frisparkar över en plastmur.
Spelaren som inte bara bär en fotbollsnation på sina axlar – utan har ett helt lands närmaste framtid för sina fötter:
Neymar.

Under gårdagskvällen svepte ösregn och tjock dimma in över Brasiliens sista träning i Teresópolis, bergsstaden tio mil norr om Rio de Janeiro där laget förbereder sig för VM-premiären i São Paulo i morgon.
I detta soliga och vidskepliga land där 13 är ett lyckonummer (finalen spelas 13:e juli) undrade jag hur regn och dimma påverkar folks tankegångar. Speciellt då just Teresópolis drabbades av en regnkatastrof 2011 och nästan 400 människor omkom i rasmassorna.

Men dåligt väder är inget man höjer på ögonbrynen över.

– Däremot riskerar vägen till flygplatsen stängas av, fick jag veta av radioreportern jag döpt till ”Termosen” eftersom han brukar ha en termos kaffe stående vid sitt mixerbord i presscentret (till skillnad från oss andra som använder den sponsrade automaten).

Brasiliens största sporttidning, rikstäckande Lance!, ägnade förstasidan åt en teckning av Neymar med VM-pokalen inom räckhåll och rubriken ”Lá vamos nos” (here we go, nu kör vi).
Det är nära nu.
Men vart ska vi?

Värdskapet delar och splittrar befolkningen och de sportsliga resultaten avgör vilket håll det blir slagsida åt. Om seleção får framgångar lär protesterna dämpas men om Brasilien floppar – ja då kan enorma krafter sättas i rörelse på gatorna.
Därför är det ingen överdrift att hävda att Neymar avgör själva riktningen för hela det enorma landets närmaste framtid.

Med det konstaterat är det kanske på sin plats att förtydliga hur laget fungerar på planen, och varför just Neymar blir denna nyckel.
Barcelona-backen Dani Alves fick i veckan frågan vem som är mest betydelsefull – Messi för Argentina eller Neymar för Brasilien?
Dani Alves svarade klokt och tydligt:
– Alla lag som är beroende av en Messi eller en Neymar ska vara lyckliga. Men min åsikt är att Neymar inte är skillnaden utan det är laget, gruppen. Det är vi som kan hjälpa Neymar att bli skillnaden, och det tror jag att vi kommer att göra.

Det ligger mycket i det.

Den här brasilianska upplagan kommer växla mellan stort bollinnehav och snabba attacker, de behärskar båda discipliner till perfektion. Då Brasiliens VM-motståndare väntas ställa upp med lågt stående lag, åtminstone i gruppspelet, lär vi i första hand få se ett Brasilien som rullar runt, rullar runt och nöter ner motståndet i jakt på öppningar.

Brasiliens ”vanligaste” mål – 20 av 59 under Luiz Felipe Scolari – är just kombinationsspel förbi en samlad motståndare. Endast åtta av 59 har kommit på omställningar.

Defensivt finns en kritiserad målvakt i Júlio César bakom en av VM:s bästa fyrbackslinjer plus två sittande mittfältare i Luiz Gustavo och Paulinho.
Att förbundskapten Scolari valt mer försvarsinriktade spelartyper centralt på mitten ställer ännu större krav på Neymars kreativitet.

Forwarden Fred är inte anfallstypen som ”gör det på egen hand” utan har som huvuduppgift att röra sig rätt, trycka bak motståndarens backlinje, öppna upp ytor för den offensiva mittfältstrean.

Med den begränsade men hårt slitande Hulk till höger och den formsvage men kloke Scolari-favoriten Oscar i mitten är det ofrånkomligen på Neymar störst ansvar vilar.

Det är Neymar som tar sig in från vänster och tvingar motståndaren att fatta beslut. Det är Neymar som löser ”en-mot-en”-situationer och fixar frisparkar som han själv kan skruva in. Det är Neymar som är lagets uttalade straffskytt.

Mot Kroatien gör Neymar sin 50:e landskamp. Han har gjort 31 mål varav 14 under Scolari vilket är fyra fler än strikern Fred under samma period.

Brasiliens offensiva mittfältstrio är inte låsta i positionerna utan flyttar runt även om du sällan ser Neymar på högerkanten. Däremot gör Brasilien många mål från höger och snett-inåt-bakåt längs marken när Dani Alves är på det humöret.

Under den vecka jag följt förberedelserna har många hemifrån undrat vilken historisk upplaga dagens Brasilien påminner om. Är det mer åt Dungas fysiska 2010-lag som åkte ur i kvartsfinal – eller något av de klassiska VM -70- och -82-lagen? De stjärntyngda -02- och -06-trupperna? Eller -94:a-vinnarna?

Jag insåg snart att få är särskilt pigga på att jämföra olika årgångar. På gårdagens presskonferens ställde jag frågan till Chelseas Ramires, avbytaren som var med även 2010.
– Det är två fantastiska lag men det går inte att jämföra vilket som är bäst, svarade han.

Inte ens Dadá Maravilha, expertkommentatorn och världsmästaren från 1970, som glider runt på mediecentret och sprider klokheter till alla som vill lyssna, vågade jämföra.
– Fotbollen förändras så mycket över tid att det är ingen idé, tyckte Dadá.

Det är förstås sant, därför skulle jag säga att det här laget påminner mest om Dungas 2010-lag men är mer bollskickligt, och med högre fart i spelet.
Plus Neymar då.
Det är faktiskt inte illa.

DAGENS BILD
Om det regnade i Teresópolis i går? Fråga damen som tog med ett parasoll till träningen för att skydda sig mot vätan.

DAGENS BESÖK
TV4:s Patrick Ekwall dök upp på Brasiliens träning tillsammans med Paulinho Guará, brassen som lirat för Öis och Hammarby och nu jobbar för svensk tv. Ekwall slängde lystna blickar efter Paulinhos Dolce & Gabana-skor med tillhörande Gucci-väska innan han bokade tid hos mediecentrets barberare för att bli av med flygskägget.

DAGENS MEDIA
Oron efter det svaga genrepet mot Serbien hänger fortfarande över det brasilianska laget. Många frågor på presskonferensen kretsade kring försvarsspelet och kroatiska anfallaren Ivica Olićs uttalande att det finns stora ytor i Brasiliens defensiv. Sittande mittfältaren Luiz Gustavo höll inte alls med: ”I praktiken har vi världens bästa defensiv”, svarade han på brassedrevets upprepade frågor.
 
DAGENS TOLK
Precis som dagen innan kom den hopplösa tolken fram efter presskonferensen och undrade om hans översättning varit bra? Precis som dagen innan lurades jag lite och svarade ”Very very good”. Det löser sig alltid ändå.
ANTAL SNUSDOSOR
32 av 45.
DAGENS PREMIÄRELVA
Júlio Cesar
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Luiz Gustavo, Paulinho
Hulk, Oscar, Neymar
Fred
´
DAGBOKEN
Brasilien åkte till São Paulo i går kväll, Sportbladets team reste i natt. Presskonferens med Neymar och förbundskapten Scolari klockan 20.30 svensk tid på premiärarenan Arena de São Paulo. Scolaris systerson förolyckades i en bilkrasch i går och i Brasilien är det inte ovanligt att begravningen hålls redan nästkommande dag. Det troliga är dock att Scolari stannar med truppen.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB