Startsida / Inlägg

Neymar la upp Brasilien på sina axlar direkt

av Robbie Lauler

Inför premiären skrevs många och långa texter om en 22-årig grabb från Brasilien som skulle bära en hel fotbollsnation på sina axlar under VM på hemmaplan.
Sedan sprang Neymar in på Itaquerâo, la upp Brasilien på sina axlar och bar dem till seger direkt.

När Brasiliens målvakter och målvaktstränare kom ut på innerplanen för att värma upp en timme före avspark insåg jag att detta kommer slå allt annat jag tidigare upplevt.
Redan där var jubelorkanen öronbedövande.
Trycket ökade ju närmre avspark vi kom.
– Tänk om Neymar gör mål också, skrek jag till Erik Niva som satt en halv meter till vänster om mig under nationalsången.
Jag tror inte att han hörde.

Om inramningen gav mig och 62 000 andra en arenaupplevelse vi kanske aldrig får uppleva igen lyfte inte det brasilianska spelet på samma sätt.
Men vilken premiär det blev.
Den går till historien genom ett brasilianskt självmål – efter elva minuter.
Marcelo stötte Ivica Olics inlägg i eget nät och jag ska inte säga att det blev tyst på Itaquerâo för det vore att ljuga – men jag har aldrig upplevt en stämning dämpas så snabbt och totalt.

Vad händer nu? Tänk om Brasilien förlorar VM-premiären på hemmaplan? Är det ens möjligt? Tillåter de naturlagar som styr världsordningen sådant?

Förbundskapten Luiz Felipe Scolari påstod efteråt, på presskonferensen, att han aldrig varit särskilt orolig.
– Jag såg ganska snabbt efter deras mål att vi skulle göra mål, sa Felipâo.

Jag vet inte exakt vilken situation han syftade på men jag fick samma känsla när mittfältaren Paulinho trampade i väg i djupled, tog med bollen in i straffområdet och kom till Brasiliens första avslut på mål. Där väcktes något i det brasilianska lag där svaga matchinledningar är regel snarare än undantag.

Så länge Kroatien höll organisationen kom Brasilien ingenstans. Men varje gång kroaterna halkade ur positionerna minsta lilla blev det farligt. Som när Oscar vann en duell centralt och fick fram bollen till Neymar. Skottet måste vara ett av de lösaste som rullat i mål i en VM-premiär men bollen gick in via stolpen.

Neymar lyfte handen, pekade med fingret mot skyn och sprang över planen medan fyrverkerierna i staden São Paulo exploderande i bakgrunden.
Det är omöjligt att föreställa sig känslan.
Här har en hel fotbollsvärld i år, månader och dagar pratat om pressen på denne 22-åring. Här kräver ett land med 200 miljoner invånare att just Neymar ska leda dem till guld. Här går självaste Diego Maradona ut och säger att Neymar är för ung, för oerfaren, att han inte pallar trycket.

Svaret?

En mästerlig första halvlek individuellt avslutades med att han placerade in kvitteringen som tog Brasilien tillbaka in i VM.
I Brasilien är Neymar den självklara superstjärnan, målgöraren, frisparksläggaren och straffskytten.
Så när Brasilien fick straff var det Neymar som klev fram. Halva hans liv är förberett för just den situationen, straffen var inte märkvärdig men gick i mål via Stipe Pletikosas utsträckta händer och det är det som räknas.

Vad säger Diego nu?

När Neymar mötte medierna på presskonferensen svarade han endast på två frågor, hyllade sina lagkamrater och tyckte att laget visade styrka som kunde vända matchen.
Den omdiskuterade straffsituationen lämnade Neymar åt andra att diskutera.
Jag säger: Det är Fred som ska ha kritiken snarare än domare Yuichi Nishimura. Dejan Lovren har handen på Freds axel, Fred faller ihop som ett korthus men där och då är det svårt för domaren att se hur hårt Lovren drar.

Kroatiens förbundskapten Niko Kovac var med all rätt upprörd och beskrev det hela som ”en cirkus” medan Felipão tog saken med ro:
– Jag kan inte kommentera vad Kroatiens förbundskapten säger. Vi har fem guld, vi har vunnit VM fem gånger, har vi sett fem VM-cirkusar arrangeras till vår fördel i så fall? Har vi aldrig haft spelare som Pelé, Garrincha, Tostão eller Carlos Alberto? Och Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Romario har inte heller spelat för Brasilien? Kom igen, vilka fler ska jag nämna. Har vi inte någon Neymar heller?

Scolari var för övrigt på strålande humör och berättade om en ordväxling med Oscar:
– Innan matchen sa jag till honom att ”Du är skyldig mig ett mål, det är dags att göra det nu”. Efter kom Oscar fram till mig och frågade ”Är vi kvitt?”.

Oscar har visat tveksamt form men efter en svag inledning växte han till Brasiliens bäste efter Neymar. Kroatien skulle nog haft frispark innan Oscars 3-1-mål men avslutet går inte att klaga på.
– Det var ni som tvivlade, flinade Scolari i riktning brassedrevet apropå den diskussion föregick premiären att Willian kanske borde starta i stället.

Brasilien reser nu tillbaka till anläggningen i Teresópolis men med nya träningstider: För att spelarna ska hinna följa övriga VM-matcher har Felipão lovat att lägga träningarna på förmiddagen i stället för eftermiddagen.
Själv har han en del att fundera på. Niko Kovac pekade på Brasiliens problem att hinna täcka ytor vid spelvändningar och Scolari tillstod att det måste Brasilien täppa till även om alla lag inte gör detta lika skickligt som Kroatien.
Men längre fram i turneringen finns lag som gör det ännu bättre.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB