Startsida / Inlägg

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll

av Robbie Lauler

Det har dykt upp en ny sorts journalister. Vi kan kalla dem firma Sjöholm & Lövberg. Vi kan också kalla dem Maffiabevakarna.

Låt mig kort berätta hur de jobbar.

Malmö FF gör ett bra resultat borta mot FC Vodka Red Bull Salzburg. Ett antal supportrar, med AIK-Twittermaffian i spetsen, går i taket när journalister slänger sig med uttryck som ”Champions League-avancemang är bra för svensk fotboll”.

Sjöholm & Lövberg följer förstås debatten, och nån dag senare står att läsa följande rubrik på en blogg: ”Braaa fööör sveeensk foootboooll”.

Jag behöver knappast förtydliga att den är raljant.

Där den gamla tidens populister med Mats Olsson i spetsen stack upp fingret i luften och försökte känna vilket håll vindarna blåste åt behöver Maffiabevakarna aldrig gissa.

Det räcker att läsa innantill på Twitter.

Missförstå mig rätt.

Det är inget fel på att ha åsikter, i synnerhet inte när man raljerar över att en samstämmig journalistkår brölar i kör att MFF:s eventuella Champions League-avancemang är ”bra för svensk fotboll”.

Jag köper den facklan för att tända debatten alla dagar i veckan.

Problemet är att Maffiabevakarna sällan eller aldrig tänder den.

De identifierar åsikten bland de supportrar som är först med sådana åsikter, sedan hoppar de på tåget, samlar in lajksen och smörjer sig i den kretsens cred. Och mår bra av det hoppas jag.

Men tror de ens själva på det de skriver?

Nämnda blogginlägg avslutas så här:

”Och i slutändan kanske det blir bra för svensk fotboll om MFF lyckas. På riktigt. Inte för att pengarna ska trilla nedåt i systemet eller för att rankingpoäng utan för att det ställer krav som måste uppfyllas.

De andra klubbarna tvingas hitta andra vägar framåt för att komma ikapp. De måste bli bättre på allt om Malmö FF blir det och i slutändan är det faktiskt bara så svensk klubblagsfotboll kan gå framåt. Om det är vad vi vill. Kanske är vi nöjda där vi är och så räcker det så. Jag kan leva med den tanken, men jag tror ändå att alla som jobbar med det här, ledare, tränare, spelare vill mer. Då måste någon klubb antagligen vara loket som drar. Just nu är det MFF. Om det fortfarande är så år 2020 återstår att se, men om en enda framgång i ett enda kval tillåter de himmelsblå att rycka ifrån fullständigt har övriga inte gjort sitt jobb. Och det vore, om inte annat, riktigt illa för svensk fotboll”.

En av Maffiabevakarna landar alltså i slutsatsen att det är ganska bra om MFF går till Champions League.

Det tror jag också.

Motsatsen – att det skulle vara dåligt för svensk fotboll – är ju som att säga att det vore bättre att de här uppskattningsvis 180 miljoner kronorna hamnar hos Red Bull och i österrikisk fotboll. Om det säger jag: Nä fy fan.

Visst, vi kan jobba för en allsvenska där alla delar lika på allt. Förbjud Champions League-deltagande, inför lönetak, låt alla spelarintäkter komma alla till del och dela de centrala avtalens totalsumma på 16. Jag kan sympatisera med tanken, det vore intressant att låta respektive förenings skicklighet avgöra.

Men vill samma supportrar och journalister som nu raljerar gå den vägen?

Nä, det tror jag knappast. Jag har i alla fall inte läst några tweets eller krönikor som talar för en planekonomisk elitfotboll enligt Karl Marx samhällsmodell.

Min vison ser ut så här:

Jag drömmer om en framtid där svensk fotboll har två lag som varje år kvalificerar sig för Champions Leagues gruppspel. Det är olika lag. Det kan vara Malmö FF, det kan vara AIK, det kan vara Elfsborg och det kan vara IFK Göteborg eller Helsingborg. Samtidigt har vi ett par tre lag som kvalificerar sig för Europa Leagues gruppspel och till och med når kvartsfinaler. Det kan vara någon ovanstående, eller det kan vara Häcken, Kalmar eller Djurgården. Kanske Hammarby på sikt.

Vi har förutsättningarna om vi arbetar konsekvent och tålmodigt. Svensk fotboll har bara varit proffessionaliserad i 15-20 år.

Det skulle öka fotbollens ställning i Sverige, allsvenskan skulle attrahera dagens tv-spelsförstörda generation på ett annat sätt. Vi skulle behålla våra talanger längre, supportrarna hade haft samma täta och jämna serie att älska och hata, och varje höst internationella stormatcher som vattendroppen i whiskyn.

Om min vision ska bli sann måste det börja någonstans. Jag hoppas att det börjar med Malmö FF på onsdag.

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll.

Mer krävs inte, svårare är det inte.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB