Startsida / Inlägg

Lasse Lava trollar med kakor

av Robbie Lauler

Efter Malmö FF:s fina resultat i Österrike – min matchanalys här – satt Islands förbundskapten i en svensk tv-studio och dömde ut både Malmö FF och svensk klubblagsfotboll som helhet.

Det handlade om Lasse Lavas gamla vanliga käpphäst: Försvarsspelet.

Malmös var för dåligt men nu med ett mer oväntat tillägg: Malmö förlorade för många närkamper.

Jag vet inte riktigt hur det isländska närkampsspelet står sig på internationell nivå men det är säkert jättebra.

Men Lava glömmer en sak: Malmö FF är en svensk fotbollsförening som deltar i en tävling som heter allsvenskan.

De fotbollsföreningar som är kvalificerade för allsvenskan delar samma vision: Att vinna den. Några av de större och mer resursstarka klubbarna har det rentav som ett verksamhetsmål: Att vinna allsvenskan.

För att vinna allsvenskan behöver du vara bättre än samtliga 15 konkurrenter, följaktligen försöker du hitta den tränare och den spelartrupp som har bäst möjligheter att förverkliga visionen eller målet.

Malmö FF har, mig veterligen, varit skickligast på detta senaste tiden. De vann serien i fjol, de leder med sju poäng efter två spelade tredjedelar i år.

Som en bonus när man vinner allsvenskan får man chansen att kvala till Champions League där man ställs mot ännu bättre lag, exempelvis FC Red Bull Salzburg vars spelartrupp är värderad till fem gånger så mycket pengar och vars omsättning är åtta gånger så hög.

Rimligen avslöjas då vissa brister hos Sveriges för stunden bästa klubblag, konstigt vore annars.

Skulle Malmö FF då ha valt en annan strategi? Skulle de satt ihop en trupp som betår av mer fysiska spelare, bytt ut den norske tränaren mot en mer tacklingsinriktad chef, kanske någon islänning, och sagt: ”Okej, det här ger oss inte de bästa förutsättningarna att vinna allsvenskan men om vi ändå råkar göra det, kommer vi i alla fall att klara närkampsspelet bättre i ett eventuellt Champions League-playoff”?

Visst, det går alltid att önska att man har kvar kakan efter man käkat upp den men om jag inte minns fel så var det i samband med att Lasse Lava blev svensk fotbolls viktigaste opinionsbildare som svenska klubblag slutade att kvalificera sig för Champions League. Och inget lag har nått dit sedan dess.

Men att sitta i en studio och tycka och spekulera och hiva ur sig hypotetiska resonemang som du inte behöver ta ansvar för är förstås ingen större konst.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB