Startsida / Inlägg

Första dygnet i Abu Dhabi och dagens bild

av Robbie Lauler

Första dygnet i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, där årets januariturné är förlagd.

Sen ankomst till hotellet i natt efter flygresa där jag var hygglig och lät nyförälskat par som hamnat bakom/framför varandra ta min fönsterplats så de kunde sitta tätt ihop.

Istället hamnade jag mittemellan två skrikande bebisar, samt en tredje bebis snett bakom och en fjärde snett framför som tjöt exakt lika mycket. Då hjälpte inte ens en grogg. Sex plågsamma timmar senare var vi framme. Dubai tycks ha blivit nya Kanarieöarna för den svenska medelklassen.

Vi bor för ovanlighetens skull på samma hotell som landslaget, åtminstone TT-Skiöld, jag och Scanpix-Janne. På det som kallas Yas Island, nära formel 1-banan.

Disco från Expressen valde rätt hotellkedja men fel hotell och hamnade inne i stan. TV4-gänget med Ekwall och Lundh i spetsen vet jag inte riktigt var de bor.

…att bo på landslagets hotell var otänkbart för några år sedan, det fick Sydsvenskans dåvarande krönikör Åke Stolt erfara en gång. Plötsligt slutade nyckelkortet till hans rum att fungera, han gick ner till receptionen och fick beskedet: ”Sorry sir but you have already checked out”.

…en bit bort stod landslagschefen Lasse Richt och flinade. Zagreb 2005 om jag inte minns fel.

Den här gången var det landslaget som ändrade sin ursprungliga bokning så de kunde inte säga så mycket. Fördelen är att vi har nära till presskonferenserna. Hissen ner två våningar bara.

I Abu Dhabi har landslaget varit på januariturné två gånger tidigare. I fjol var EP-Månsson utsänd för Sportbladets räkning, 2006 var jag med. Då spelades första matchen i Saudiarabien där Roland Andersson levererade uttalandet att ”kvinnor kan se fotboll på tv” med mediestorm som följd. Det var då Lasse Lagerbäck inför TV4:s kamera och förvånade journalister vecklade ut en ”pergamentrulle” och läste upp en hälsning från Andersson att medierna skulle bojkottas. Några dagar senare talade han ut i stället och menade att han blivit missförstådd.

Frågade för övrigt Lasse Richt varför landslaget åter reser till ett land där homosexualitet är förbjudet enligt lag?
– Det är ett land som Sverige har helt normala relationer till vad gäller politiskt, kulturellt och ekonomiskt utbyte. Vår inställning är att vi spelar i länder som Fifa, Sverige, FN och EU har normala relationer till – även om där finns lagar, företeelser och annat som inte stämmer överens med svensk idrotts värderingar, sa Richt.

TT-Skiöld är Chaufför Skiöld på den här resan. Igår styrde han vår svarta hyr-Lexus genom öknen mellan Dubai och Abu Dhabi. Utöver att han tog en vägbula i 120 kilometer i timmen så bilen lättade från marken körde Chaufför Skiöld som om han arbetat som taxichaffis i stan.

Inför dagens träning hade mr Shining presskonferens där han bemötte senaste tidens kritik. Jag tycker att han gjorde det bra. Sedan kan jag i och för sig undra varför Patrik ”Bjärred” Andersson måste ha sett träningarna för att kunna uttala sig relevant, det är väl matchernas som ska bedömas. Förbundskaptenen hävdade också att Lasse Lagerbäck brukade säga att du inte blir en internationell spelare förrän du spelat 30 landskamper. Jag har för mig att Lagerbäck brukade referera till 10-15 matcher.

…själv skrev jag en krönika att det är att göra det enkelt för sig att bara kritisera Erik Hamrén. Lyft blicken mot Richt & Co. kan jag tycka. Där har ”bäst före”-datumet definitivt passerat känns det som.

I samband med träningen intervjuade jag AIK:s Nabil Bahoui och Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin – knäck kommer på nätet vad det lider.

Imorgon är det läge att fråga U21-kapten Håkan Ericson hur han ser på Robin Quaisons framfart i Palermo, och om hans plats i U21-landslaget.

Trist för FC Midtjyllands Kristoffer Olsson som stukade foten rejält sista som hände på första träningen. Matchen mot Elfenbenskusten på torsdag i farozonen, hoppas han är tillbaka mot Finland på måndag.

Själv är jag nog mest nyfiken på hur Simon Gustafson ser ut på den här nivån.

Apropå Håkan Ericson är det ganska lustigt att höra honom instruera. Det är ”spelyta ett” hit och ”vinna lagdel” dit. En levande fackterm.

Imorgon gör även Johan ”110 procent” Elmander media. När jag satt i lobbyn och skrev i går kom han förbi undrade om jag provhoppat sängarna ännu. ”De håller”, kunde jag meddela. Elmander har skaffat sig ett bra skägg men det verkar vara på väg bort eftersom han vill bättra på brännan. Jag har för mig att solen tar ändå?

Presschefen Bodell Briefing höjde en lans för nye generalsekreteraren, före detta Ica-handlaren Håkan Sjöstrand som jag kritiserade lite lätt i dagens krönika. Bodell Briefing menar att Ica-handlaren är en man med många fräscha idéer. Ska bli intressant att lyssna till dessa när han dyker upp senare i veckan.

På tisdag kommer de allsvenska tränarna hit för konferens men varken Henke Larsson, Andreas Alm eller Jörgen Lennartsson dyker upp. Då faller grejen lite.

HBK:s kickade Jens Gustafsson är förresten aktuell att leda nya U21-laget i sex månader under tiden Håkan Ericson förbereder -92-laget för sommarens EM.

I journalistgänget finns ambitionen att få loss en halvdag för att besöka Abu Dhabis gigantiska vattenland. Det kan bli kul webb tv om inte annat.

Dagens Bild: Ekwall intervjuar mr Shining, Bodell Briefing ser till så att reklamskylten inte blåser bort…

Skärmavbild 2015-01-11 kl. 17.34.26
 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB