Patriarkalt tänkande, heter det

Det blir inga fler kvinnor i de 20 största bolagsstyrelserna 2009. Det visar siffror som miljöpartiet har tagit fram. I en del styrelser blir det till och med färre kvinnor.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni är som bekant mot kvotering. Hon har sagt att alliansregeringen slopade kvoteringshotet ”för att vi vill värna äganderätten”.

Lösningen är istället, enligt näringsminister Maud Olofsson, ett nationellt styrelseprogram för kvinnor. Det ska ”synliggöra och uppmärksamma kompetenta kvinnor”. 200 kvinnor ska ges möjlighet att delta i ett ”exklusivt” mentorsprogram.

Hallå där. Problemet är inte kvinnorna. Problemet är männen, som aldrig verkar upphöra med att kvotera varandra. Som Gudrun Schyman skriver i sin blogg:

”Den kompetens gubbarna mäter handlar inte om utbildning. Den handlar om inbillning. Nämligen föreställningen om att ledaren ska vara en man och att han, både fysiskt och mentalt, ska se ut som och fungera som de män som redan sitter där. Patriarkalt tänkande heter det och på det biter varken kvinnors utbildning eller ekonomiska lönsamhetsargument.”

Det är inte näringslivets kvinnor som behöver utbildning – utan näringslivets män. Ge dem mentorer istället. Gärna kvinnliga.

Senaste inläggen