Inget stopp för Säpos beställningar till FRA

Aktuellts Mats Knutson berättade ikväll att Säpo ska få laglig rätt att beställa spaning på svenskar av FRA. Åtminstone om utredaren, tidigare Säpochefen Anders Eriksson, får som han vill.

Vi på Aftonbladets ledarsida kunde i somras avslöja hur det gått till hittills, utan att politikerna verkar ha varit ordentligt informerade. När någon som Säpo var intresserad av reste utomlands bad polisen FRA att avlyssna personen i det land dit han eller hon begav sig.

Höstens politiska uppgörelse i riksdagen betydde ett stopp för Säpos beställningar till FRA och därmed för denna verksamhet från 1 oktober i år.

Därför har Säpo bråttom att ändra beslutet. Enligt den nya utredningen ska det dock krävas domstolsbeslut och misstanke om allvarligt brott för alla sådana fall, enligt Aktuellts uppgifter.

Det är inte någon garanti för att uppgifterna stannar hos svenska myndigheter. Både Säpo och FRA samarbetar med exempelvis amerikaner och britter.

Hur ska Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask lugna Camilla Lindberg (FP) och andra borgerliga ledamöter, som nu känner sig lurade?

 

Senaste inläggen