Islands gräsrötter segrar

Allt pekar på att de rödgröna vinner nyvalet på Island i morgon. Finanskrisen drabbade det hyperkapitalistiska landet som en naturkatastrof. Seglivade demonstrationer tvingade bort den sittande regeringen, vars bärande Självständighetsparti (motsvarande moderaterna) bar fram ekonomismen.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern har styrt Island sedan den gamla regeringen avgick. Finansministern, Gröna vänsterns Steingrímur Sigfússon, säger att Island ska bli ett solidariskt välfärdssamhälle i sin bästa form. Hans parti får 27,7 procent i en ny Gallup. Socialdemokraterna får 28,4 procent.

Självständighetspartiet har backat kraftigt sedan finanskrisen slog till. I Reykjavikregionen har partiet förlorat så mycket som var tredje väljare.

Islandsbloggen rapporterar att Medborgarrörelsen går mot succé. Det nya partiet har bildats av flera gräsrotsnätverk som protesterade mot den gamla regeringen. På Medborgarrörelsens program står en rad demokratifrågor som ska göra islänningarna ”mer delaktiga i politiken och därmed också kunna förhindra en ny spekulationsbubbla”.

I morgon kan politiken vinna över ekonomismen.

Åsa

Senaste inläggen