Fullt ös med Wanja Lundby-Wedin

Stockholm har haft en härlig dag. Jag har solbrända axlar.

I Humlegården gifte sig Alexandra Einerstam med Åsa Andersson, på Sveriges första dag med en könsneutral äktenskapslag. Sedan åkte de lövad vagn i Socialdemokraternas första maj-tåg. På Norra Bantorget fick de ett fyrfaldigt hurra, som leddes av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Wanja, ja. Hon stördes först av den högjudda klick som buade. Men applåderna var starkare, och växte i styrka under talet. Det kan jag förstå.

Lundby-Wedin talade självkritiskt om AMF-skandalen. Det blev fel och pengarna ska tillbaka. Hon tog tydlig ställning mot förtryck och solidaritet i världen. Israel använde övervåld i Gaza och Eritrea måste frige den svenska journalisten Dawit Isaak. Hennes kritik mot alliansen, eller högern som hon valde att kalla den, var humoristisk. Lundby-Wedin talade klarspråk om klassorättvisorna, om villkoren för fattiga och rika. Men det slog inte över i gnällighet. Hon hade lösningar och gjorde alternativen, höger och vänster, tydliga.

Det var ett eldigt första maj-tal av en hårt ansatt LO-ordförande. Wanja Lundby-Wedin förmådde att lyfta blicken från sin egen förtroendekris till det första maj är till för: protest mot orättvisor.

Åsa

Senaste inläggen