Göran Persson misslyckades med integrationen

Göran Perssons statsrådsberedning stoppade förslag som hade förbättrat integrationen. Det hävdar Kristian Brangenfeldt, tidigare politiskt sakkunnig hos Jens Orback, i den spännande antologin Den grå vågen.

Jens Orback ville att pengarna från EU:s stödfonder skulle gå även till utsatta områden i storstäderna. Näringsdepartementet sade nej och fick stöd från Göran Perssons medarbetare, skriver Brangenfeldt.

Han berättar också hur det blev stopp för Mona Sahlins förslag om upprustning av miljonprogrammet, och för starkare rättigheter till nyanlända flyktingar.

Det fanns steg i rätt riktning, menar Brangenfeldt, men sammantaget var socialdemokratins integrationspolitik alltför svag inför valet 2006. Detta trots att Göran Persson talade om att ”alla ska med” och trots att regeringen på en allmän beredning tidigare bestämt sig för att prioritera integrationspolitiken.

Jag tror det ligger mycket i Kristian Brangenfeldt beskrivning. Ett tidigare statsråd har gett en liknande bild. En annan före detta minister har också berättat om den allmänna beredningen och beslutet att lyfta integrationen, men anser att ansvaret för misslyckandet till stor del ligger på de statsråd på olika sakområden som inte lyckades få fram bra förslag.

I vilket fall har socialdemokratin en hel del att förbättra inför nästa val. Det är bra att Mona Sahlin lovar ett ”miljardprogram för miljonprogrammet”, men Socialdemokraterna måste våga prata mer om arbetet mot segregation istället för att ducka av rädsla för Sverigedemokraterna.

Mats

Senaste inläggen