Ahmad Yadegari drömmer om ett jobb

Jag köpte senaste numret av Situation Sthlm i dag. Av Ahmad Yadegari från Iran. Jag vet det, för han finns med i tidningen. På bilden ler Yadegari stort. Han gillar sin försäljningsplats i Svedmyra.

”Jag skulle gärna vilja ha ett jobb. Jag jobbade i Dubai i två år mellan 1986 och 1988 och då jobbade jag i en butik som sålde kläder, skor och saker och ting. Nu kan jag tänka mig att jobba med vad som helst. Men skulle jag ha mycket pengar skulle jag bara sitta och spela gitarr, ha ha. Jag skämtar. Jag skulle vilja få chansen att visa vad jag kan, även om det krävs att jag gör praktik i början”, säger Yadegari i Situation Sthlm.

Han har hepatit c och ska snart få inferonbehandling. Då blir han sjukskriven i flera månader.

”Efteråt ska jag försöka hitta ett jobb och en kvinna. Jag vill bilda familj, gifta mig och få barn […] Jag har inte tagit det steget tidigare för jag har varit rädd att jag ska smitta henne och barn med hepatit. Men nu har jag fått veta att jag inte skulle göra det. Jag skulle vilja ha en vacker, snäll, lugn och trevlig kvinna. Och som har några miljoner pengar, ha ha.”

Samtidigt som Yadegari säljer Situation Sthlm, drömmer om ett jobb och en familj, går samhällsdebatten allt hårdare åt arbetslösa och sjuka. De gör inte rätt för sig, de bara latar sig, signalerar regeringspolitiken. Klyftan mellan Yadegaris liv och beslutsfattarnas retorik är enorm. Verkligheten får inte plats i högerns budskap att folk måste skärpa sig.

Tror ni inte att Yadegari skulle jobba om han bara fick en chans?

Alla ministrar borde få varsin prenumeration av Situation Sthlm. Tidningen skulle vara obligatorisk läsning för dem och deras tjänstemän. Eller fel, ministrarna borde naturligtvis inte få en prenumeration. De borde betala för den.

Åsa

Senaste inläggen