Prideparaden i Riga förbjuden

Prideparaden i Riga förbjöds i dag. Stadsfullmäktige erbjöd gayaktivisterna att marschera på en strandpromenad eller att genomföra paraden instängda i Vērmaņdārz-parken utan att gå ut på gatorna runt den. Gayaktivisterna svarade att det inte finns någon rättslig grund för att ändra den redan bestämda paradvägen. De ger inte efter för politiska påtryckningar.

”Vi påpekade att det är mycket svårt att förstå hur ’folkhälsa och moral’ skulle vara mindre hotade om vi marscherade på en gata och inte på en annan”, skriver Linda Freimane från gayrörelsen Mozaika.

När gayaktivisterna inte accepterade den nya paradvägen förbjöds paraden. Argumentet var att en majoritet av ledamöterna i stadsfullmäktige har krävt att paraden stoppas. Det sades även att ”nya hot” har dykt upp.

”Men polisen är säker på att de kan skydda marschen på vilken plats som helst. Det har inte skett några större förändringar i deras bedömning av situationen”, skriver Linda Freimane.

Mozaika ska överklaga beslutet att förbjuda paraden. Förhoppningsvis kan domstolsförhandlingar äga rum redan i morgon, vilket sannolikt skulle innebära att förbudet hävs. Då kan paraden ändå äga rum som planerat på lördag.

Om inte, funderar Mozaika på andra sätt att demonstrera på lördag. ”Vi kommer inte att göra något olagligt”, skriver Linda Freimane.

Protestera mot att prideparaden förbjudits i Riga! Mejla de lettiska makthavarna:

Borgmästare Janis Birks (sekretariats@riga.lv)
Premiärminister Valdis Dombrovskis (valdis.dombrovskis@mk.gov.lv)
President Valdis Zatlers (chancery@president.lv)

Åsa

(för bakgrund, se här)

Senaste inläggen