Olofsson sänker industrin

Chefen för Volvo personvagnar, Stephen Odell, har almanackan fullbokad av möten med belgiska politiker. Det handlar förstås om framtiden för fabriken i Gent, och att döma av det Odell säger i Dagens Industri ser den betydligt bättre ut än framtiden på Hisingen. Och det beror på Maud Olofsson.

”Det är klart att lånegarantier från Belgien påverkar våra framtida planer på produktion och produktutveckling”, säger Odell till DI.

”Jag kan inte tillåta att Volvo PV får en nackdel gentemot konkurrenter som får stöd av sina regeringar”.

Tydligare behöver det inte sägas. Centerpartisterna i näringsdepartementet har inte bara gjort vad de kunnat för att sätta krokben för rekonstruktionen av Saab. Nu är också ledningen för Volvo PV på väg att tröttna på den svenska regeringen.

Saab:s ansökan till Europeiska investeringsbanken stoppades direkt. Förhandlingarna med Volvo PV bröt samman i förra veckan, och inte en krona av vinterns utlovade stödpaket på 28 miljarder har betalats ut. Näringsministern har inte missat ett tillfälle att tala illa om svensk fordonsindustri.

Ändå försökte Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund i förra veckan släta över situationen. ”Jag är optimistisk”, förklarade han för TT. En optimism som alltså inte delas av ledningen för Volvo PV.

”Vi behöver pengar och marknadsstöd nu och inte om två tre år”, säger Stephen Odell och tar planet till Belgien för att diskutera Volvo PV:s framtid.

Och det är Maud Olofssons fel.

Ingvar Persson

Senaste inläggen