Kan högerextremism bekämpas med studentutbyten?

Hela kvällen har jag suttit och myst över vilken god människa jag är som har gått med på att ta Mats jour så att han kan gå på Springsteen. Jag skryter förstås om saken på överlämningmötet med de andra redaktionerna. Men det enda de säger är:

– Varför gillar alla sossar Springsteen?

– Jag gillar också Springsteen.

– Ja precis.

Jag går upp på våning sju igen och lägger mig i soffan för att läsa manuset till en föreläsning som Willem Buiter höll nyligen om ”Lessons from the global financial crisis”. Den är intressant, jag funderar på att skriva en krönika om den. Jag funderar på om Eva kommer att retas med mig om jag säger att jag vill skriva en krönika om den. (Willem Buiter har förövrigt en av de absolut bästa bloggarna nuförtiden: läs gärna den!)

Några brittiska bekanta hör av sig i plåga över Labours förväntade valresultat (de röstar redan idag):

– Under tjugo procent, sämsta valet på hundra år.

Jag försöker säga något käckt. Då börjar slutdebatten i Agenda mellan de svenska toppkandidaterna. Jag ger upp att säga något käckt.

På TV försöker Gunnar Hökmark skrämma väljare med just Gordon Brown: en röst på socialdemokraterna är en röst på brittiska budgetunderskott. Och nog för att situationen där kan diskuteras, men det går faktiskt inte att jämföra med Sverige. 

Däremot visar en ny undersökning gjord av TNS Opinion att europeiska väljares viktigaste fråga i valet i år är jobben, tätt följt av tillväxten och debatten nyss i Agenda var intressantare i sin första halva när man pratade om de här frågorna. Socialdemokraterna förespråkar som bekant en ny Lissabonstrategi för jobb, tillväxt och miljö samt stopp för den lönedumpning som nuvarande utstationeringsdirektiv tillåter. Även miljöpartiet vill ha långtgående stimulanser medans vänsterpartiets Eva-Britt Svensson sa att hon ville ha ”en helt ny ekonomisk politik”. Däremot tänkte hon inte arbeta för den i Bryssel.

Förövrigt måste centerpartiets Lena Eks kommentar om att högerextremismen på kontinenten ska bekämpas med studentutbyten, ha varit kvällens roligaste.

Själv var jag under två timmar dessutom tvungen att undantrycka en impuls att skicka meddelande till Marita Ulvskog om att hennes skor var snygga. Vilket de var. Men det kändes på något sätt opassande.

 

Nu regnar det fortfarande. Jag undrar hur Mats har det på Springsteen.

Senaste inläggen