Alla vet att välfärd kostar

Aftonbladets ledarsida har skrivit det gång på gång. Oppositionen måste tala om att det kommer att krävas skattehöjningar för att ta Sverige ur krisen och restaurera de trygghetssystem som monterats ner de senaste åren.

Väljarna är nämligen inte dumma. De vet att det krävs pengar för att skapa vuxenutbildning, bekämpa ungdomsarbetslösheten och upprätthålla en anständig välfärd. Och de vet att det inte finns någon annan som kommer att betala.

Ändå har oppositionen tvekat. Socialdemokraterna har i budgetdebatt efter budgetdebatt protesterat mot kommande skattesänkningar, men tyst accepterat de som redan genomförts. Att gå till val på skattehöjningar är – har partistrategerna förklarat – omöjligt.

Därför är det befriande att Mona Sahlin och Thomas Östros nu gör klart att det är slut på skattesänkarpratet, och att det tvärt om kommer att bli tal om höjningar. Det handlar om att stå upp för rättvisan, och om trovärdighet. Den som lovar att fixa alla problem utan att det kostar någon något framstår nämligen som populist.

Att sedan de konkreta förslagen i debattartikeln i Dagens Nyheter – höjd skatt på miljoninkomster och riktigt dyra villor – knappast räcker är en annan sak. Socialdemokraterna vågar äntligen tala om samhällets ansvar som något viktigt, som måste få kosta.

Ingvar Persson

Senaste inläggen