Lag och ordning

Om några timmar ska de fyra borgerliga partiledarna presentera ännu ett budgetutspel. I går gick pengarna till kommunerna, i dag lär det handla om nya pengar till polisen och rättsväsendet. Fredrik Reinfeldt prickar av moderaternas prioriteringslista uppifrån.

Utspelet kunde knappast komma vid en bättre tidpunkt. De senaste veckorna har upplopp och bränder i landets förorter tagit allt större plats i nyhetsrapporteringen. Aftonbladet har berättat om vardagen i Backa, Hjällbo och Gottsunda. En hopplös vardag där tristess och utanförskap för det som skulle vara Sveriges framtid är den ena sidan, och där utsatthet och våld mot poliser och brandmän som försöker göra sitt jobb är den andra.

En vardag där de stora förlorarna finns bland alla förortens vanliga människor som bara önskar sig lugn och trygghet. Som vill få ha sin bil i fred och som vill få sova för att orka går till jobbet på morgonen.

Det kommer att krävas samhällsresurser för att skapa den tryggheten. Men om det finns någon som tror att det räcker med fler och tyngre utrustade poliser, med större möjligheter att låsa in unga lagöverträdare och med fler domare gör man ett stort misstag.

Vandalismen kan inte ursäktas, men den kan inte heller bekämpas med hårdare tag eller större klyftor.

Därför måste myndigheterna, precis som polisinspektör Håkan Bredinge i Göteborg som berättar i dagens Aftonbladet, göra nya försök att återupprätta kontakten och tilliten. Det kräver resurser, men i längden är det bara så vi kan bygga ett samhälle.

Ingvar Persson
Senaste inläggen