Norsk borgerlighet på dekis

Dagens norska val handlar om regeringsmakten, men också om framtiden för oppositionen. Frågan under valrörelsen har varit om det finns en framtid för en anständig borgerlighet när det populistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet samlar över 20 procent och kommer att bli Norges näst största parti?

Svaret lämnades redan innan väljarna fått ge sitt utslag, och det var Höyres ledare Erna Solberg som gav det. Hon deklarerade nämligen i helgen att hennes parti inte ser något problem i att bilda regeringen tillsammans med Fremskrittspartiet.

”Jag tror att Fremskrittspartiet kommer att få inflytande på viktiga delar av norsk politik, om det blir en borgerlig regering” sa Erna Solberg.

Det borde vara argument nog för att ge Jens Stoltenberg fortsatt förtroende. Om några timmar vet vi hur de norska väljarna gjort.

Ingvar Persson

Senaste inläggen