Pagrotsky och kulturen

Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman, Leif Pagrotsky, presenterar i dag sina och partiets kulturpolitiska förslag.

Tajmingen är väl kanske inte den bästa – medias blickar är riktade mot riksdagen, där Riksmötet öppnas och statsminister Reinfeldt håller sin regeringsförklaring i dag.

Med tanke på att sittande regering hör till de mer kulturfientliga med en kulturminister som mest vill lita till marknaden i stället för att offensivt stötta den icke-kommersiella kulturen är det bra att socialdemokratin profilerar sig på kulturpolitikens område och vill göra kulturen till en valfråga

Pagrotsky och s-förslaget noterar hur den nya tekniken har lett till att kultur kan spridas och göras tillgänglig för allt bredare grupper. Folkets hus-rörelsens satsning på att visa opera från Metropolitan direkt till sina digitala hus är ett exempel. Kungliga Operan och även Dramaten har följt efter och visar nu flera av sina föreställningar med hjälp av Folkets hus digitala biografer runtom i landet. 

Desto viktigare nu att socialdemokraterna tydligt formulerar hur staten kan hjälpa till att stödja den digitala bio-utbyggnaden. Det handlar om klassisk infrastrukturpolitik för kulturen. Häri finns en brännande maktfråga där kulturminister Adelsohn-Liljeroth tycks stå på SF-monopolets sida och inte vill stötta andra aktörer.

Lika tydlig som Pagrotsky var i radion i morse om att en s-ledd regering kommer att återinföra fri entré på statliga muséer, lika tydlig borde han vara om satsningar på den digitala bion i Sverige.

Nästa vecka presenterar kulturministern sin kulturproposition. Det vore väldigt kul om kulturen blev en valfråga.

Helle K

 

Senaste inläggen