Försvarsministern förvirrade fienden

Vilka är alla dessa som hotar oss?

Miljöpartisten Lage Rahm fick knappast något svar på sin fråga under den just avslutade FRA-debatten i riksdagen. Försvarsminister Sten Tolgfors hävdade att signalspaning inte ska bedrivas på vanliga svenskar. Han menade att signalspaningen blir en del av försvarsunderrättelseverksamheten, ett ord som är så långt att det måste skapats av någon som vill förvirra fienden.

Inte vanliga svenskar alltså, utan utländska terrorister. Problemet är bara att vi alla använder samma kabel. Och är det någon som kan mörka sin kommunikation så är det inte vi vanliga. Våra mail och telefonsamtal, hela vårt sociala liv på nätet kommer att ligga öppet för kartläggning av FRA.

Nu blir det försvaret, regeringen och Regeringskansliet som kommer att kunna beställa signalspaning. Sten Tolgfors beskrev hur uppdragsgivarna krympt till ett fåtal. Som det skulle lugna oss.

Personligen är jag så gammal att jag minns Säpo, Sapo, IB och alla andra förkortningar som gjorde livet osäkert för min generation. De hade starka kopplingar till makten och jag undrar varför jag ska lita på en regering som kanske i framtiden stödjer sig på till exempel Sverigedemokraterna?

Med dagens beslut är FRA-spaningen dock ett faktum. Från och med den första december kan FRA kartlägga all trafikdata: vem som ringer prästen, söker efter homosexsajter, tipsar en tidning eller löser sina livsproblem med hjälp av kbt på nätet.

Det spelar ingen roll om Sten Tolgfors säger att de uppgifterna kommer att förstöras. Det räcker med att någon annan läser det.

Det räcker med blotta oron över att någon annan vet.

Eva Franchell

Senaste inläggen