Hög tid att en kvinna får Ekonomipriset.

För första gången någonsin tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne en kvinna. Ellinor Ostrom får priset tillsammans med Oliver Williamson för forskning kring ekonomisk organisering, det som brukar kallas för Ny Institutionell Ekonomi.

Ny Institutionell Ekonomi behandlar frågor som uppkomsten av marknader, effekterna av äganderätt, regleringar och konkurrenspolitik. Man tittar på statsmaktens roll för ekonomin och hur olika institutioner och spelregler påverkar relationerna mellan individer, organisationer och det offentliga. Det i många år dominerande neoklassiska ramverket  (associerat till universitetet i Chicago och marknadsliberaler av typen Thatcher/Reagan) tar alla dessa ekonomins enheter för givna. Man är bara intresserad av att studera hur de agerar på marknaden – inte hur de blev vad de blev. 

Peter Nobel (släkt med ni- vet- vem) har kritiserat att ekonomipriset numer associeras till de ursprungliga Nobelpriserna. Han menar detta vara en PR-kupp från ekonomernas sida. De använder Nobelpriset för att förbättra sitt eget rykte, men ekonomi blir ingen vetenskap för det. Och många har nog hållit med honom.  Särskilt under de år då priset kallades för ”Stockholm-Chicago Expressen”, eftersom det så ofta gick till neoklassiskt skolade ekonomer från just Chicago.

När Friedrich Hayek fick priset 1974 hjälpte det till att göra hans bok ”Vägen till Träldom” till en internationell bestseller. Två år senare belönade man Milton Friedman vilket satte hans extrema monetarism i fokus. Roligast var onekligen 1997 då priset gick till  Robert Merton och Myron Scholes, för att ha upptäckt vad man då trodde var ett sätt att eliminera risker vid finansiella investeringar. Men ett år senare gick deras hedge fond snöpligt nog omkull. Den fick räddas av den amerikanska riksbanken och många tyckte då att även Ekonomipriset borde räddas av någon. 

Att ingen kvinna tidigare tilldelats priset visar tydligt hur maktstrukturerna inom ämnet ser ut. Kvinnliga forskare inom ekonomi återfinns sällan som professorer och förhoppningsvis är erkännandet av Ellinor Ostrom därmed en början på något nytt. 

 

Senaste inläggen