Vi har hört det förut

Eko-redaktionen har frågat landets kommuner om deras ekonomi. Resultatet är nedslående. Hälften av kommunerna räknar med att i första hand använda de extra statliga pengarna till socialbidrag.

Arbetslöshet, utförsäkring och allt fler som står utan a-kassan – kort sagt regeringens jobbpolitik – lägger över bördan på kommunerna. Och pengarna som Fredrik Reinfeldt försäkrat ska gå till lärare och vårdpersonal måste i stället användas för kontantstöd.

Jag kan föreställa mig hur regeringens propagandaansvariga vanmäktigt vrider sina händer. Men de borde inte bli förvånade. Samma sak har nämligen hänt förut, när socialdemokraterna inför 1998 års val satt i regeringskansliet och läste makroekonomins optimistiska siffror.

Allt pekade åt rätt håll. Sverige hade, med en hårsmån, klarat sig undan nationell bankrutt och saneringen såg ut att gå mot ett slut. Äntligen fanns tid för reformer, och Perssonpengar.

Det var då de svarta hålen dök upp i det politiska språket. Hur optimistiska statsråden än kände sig gick det över i mötet med underfinansierad kommunal verksamhet, arbetslösa människor och en verklighet långt från finansdepartementets jubeltoner.

Nu sitter Borg och Reinfeldt i samma sits. Frågan är om de har lärt något av historien.

Ingvar Persson

Senaste inläggen